– Nå er det det å komme til medaljefinalen som gjelder, for klarer vi det, har vi også kapret en nasjonsplass til OL i 2024, sier trener for de to norske 49erFX-lagene, Thomas Guttormsen.

49er-seilerne har hatt hviledag i dag, men fra i morgen av er deltakerne delt inn i et gull- og et sølvfelt. I gullfeltet skal 25 lag kjempe om tre medaljer, men de skal også kjempe om ti nasjonsplasser til OL. Det betyr at de lagene som kvalifiserer seg til den avsluttende medaljefinalen, også vil ha kvalifisert landet sitt for en nasjonsplass. 

19 nasjoner er representert i gullfeltet, så det blir kamp om plassene.

– Vi har fullt fokus påat helst begge de norske lagene skal komme til medaljefinalen, sier Thomas.

Før seilasene starter i morgen ligger Pia Dahl Andersen og Nora Edland på 9. plass og Helene Næss og Marie Rønningen på 13. plass.

– Mye kan ennå skje på de gjenværende tre regattadagene. Marginene er små og det er et jevnt felt. 10 poengs ledelse kan fort bli spist opp, men 10 poeng kan også fort fordobles. Det er nå det virkelig begynner!

Vind og strøm

De tre første dagene i VM for OL-klassene i Haag er blitt preget av mye vind. Det har blåst friskt og det har vært mye strøm på banen. Dette har favorisert hardvindsseilerne, og i FX-klassen har tre lag pekt seg ut. Aller best er det svenske laget. 

I dag (mandag) har det imidlertid vært lite vind, men fortsatt mye strøm, og det har gjort det vanskelig å gjennomføre seilaser i flere av klassene. 

– I morgen blir det friskere vind igjen, men strømmen vil gå i motsatt retning. Til nå har seilerne seilt bidevind i motstrøm. I morgen vil det bli rundt én knops medstrøm på kryssen. Det betyr at kryssleggene blir kortere og lensene lengre, og det kan gi nye, interessante utslag. De som er tunge og har god fart på kryss, har ikke en like stor fordel lenger, påpeker Thomas, som er spent på morgendagen.

Kolliderte og skadet båten

Gasper RepREPARASJON: Gasper Strahovnik har gjort en kjempejobb med å reparere båten til Pia og Nora. FOTO: Eirik Verås LarsenHviledagen i dag har de to norske lagene brukt forskjellig.  Helene og Marie har stort sett kunnet  forberede seg i ro og mak. En mindre skade på masten er blitt utbedret i båten deres, mens det rundt båten til Pia og Nora har vært stor aktivitet. I søndagens første seilas kolliderte de med en britisk båt da begge mistet kontroll over båten. Det ble ingen protest. Begge lagene var inneforstått med at det var et hendelig uhell at de kolliderte med hverandre.

I den norske båten ble det en dyp ripe, nesten en flenge i fribordet. Skaden ble ikke oppdaget før etter de to neste seilasene, men den var så alvorlig at den måtte utbedres.

– Vi kunne se igjennom skroget der ripen var, sier Thomas.

Med andre ord – hadde ripen vært enda litt dypere, ville båten ha tatt inn vann og Pia og Nora kunne sannsynligvis ikke ha seilt de neste seilasene.

Pia og Noras coach under mesterskapet, Gasper Strahovnik, har derfor jobbet på spreng det siste døgnet med å slipe, fylle i filler, armere med karbonfiber og slipe til en perfekt finish.

– Han har gjort en kjempejobb, og nå er skroget like godt igjen, mener Thomas.

Løfterik start av Endre Funnemark

I den beskjedne vinden som var utenfor havnen i Scheveningen i dag, fikk herrene i iQFOiL gjennomført fire seilaser. Damene fikk ingen.. Dette var iQFOiL-seilernes første regattadag, og Endre Funnemark viste gode takter med serien 19-5-29-3. Det gir ham en 21. plass sammenlagt.

I de to ILCA-klassene fikk damene gjennomført begge dagens to planlagte seilasene, og for Line Flem Høst endte de med 13. og 17. plass. Med dem klatret hun litt opp på resultatlisten – fra en 37. til en 30. plass. Herrene fikk ikke gjennomført noen seilaser.

I 470 Mix fikk de én, og i den endte Julie Jacobsen og Emil Forslund på 21. plass. Sammenlagt er det fortsatt nummer 56.