At Pia Dahl Andersen og Nora Edland kvalifiserte seg for medaljefinalen i VM i Haag i dag, betyr også at Norge er kvalifisert for en nasjonsplass i 49erFX-klassen i OL i 2024.

De to norske lagene i klassen «Women’s Skiff» – det vil si 49erFX – ble i dag ferdig med de siste tre seilasene i mesterskapet før den avsluttende finalen. Lenge så det ut til at begge de norske lagene hadde kvalifisert seg. Men det var før de som hadde fått «black flag» – det vil si hadde tjuvstartet – hadde blitt registrert på resultatlisten.

Og nettopp det gjorde  Helene Næss og Marie Rønningen. Sammen med flere andre lag var de for tidlig over startlinjen i den første seilasen, og med «BDF» i resultatlisten i stedet for 7. plassen de kom i mål til, ble de også vippet vekk fra sin 9. plass de hadde, og ned til en 14. plass. Dermed ble det ingen medaljefinale på Tønsberg-laget.

Kan seile seg opp

Det ble det imidlertid på Pia Dahl Andersen og Nora Edland, som under dette VM-et har seilt sin beste serie noen sinne. De ligger på 8. plass sammenlagt – og med bare 10 poeng opp til 4. plassen før den avsluttende medaljefinalen der poengene teller dobbelt. Det betyr at de har en teoretisk mulighet til å seile seg opp til en 4. plass om alt klaffer og alle brikkene med tanke på hvor konkurrentene plasserer seg, faller på plass.

– Vi skal gi alt, kose oss og nyte at vi har nådd medaljefinalen. Vi har ingenting å tape, bare alt å vinne, var de to enige om etter dagens seilaser.

Etter dette VM-et vil de ti beste nasjonene være kvalifisert for OL i 2024 i 49erFX-klassen, og i og med at Pia og Nora allerede er i medaljefinalen som teller de ti beste, er den billetten nå i boks. Den største «bomben» i dette mesterskapet er at de dobbelte olympiske mestrene, Martine Grael og Kahena Kunze fra Brasil, ikke klarte å komme til medaljefinalen, men endte på 12. plass. Dermed står Brasil foreløpig uten nasjonsplass i OL.

Sveriges Vilma Bobeck og Rebecca Netzler er allerede verdensmestere. De har opparbeidet seg et forsprang på hele 40 poeng til neste lag. Det forspranget kan ingen ta igjen.

Spennende OL-uttak

Hvem som til syvende og sist skal få representere Norge på OL-banen i Marseilles i 2024, er imidlertid ikke avgjort ennå. VM-et i Haag er den norske OL-kvalifiseringens andre regatta. Før den ledet Helene og Marie med fire poeng mot Pia og Noras ene poeng i det norske poengsystemet. Beholder Pia og Nora 8. plassen nå i VM som de har før finalen, vil de to lagene ligge likt, all den stund en 8. plass gir tre poeng. Forbedrer Pia og Nora 8. plassen i medaljefinalen, vil de lede den norske uttakingen før siste og avgjørende uttak, som vil være EM i Vilamoura i Portugal fra 10. til 15. oktober.

For de øvrige norske lagene i VM i Haag, så er stillingen denne etter seilasene onsdag 16. august:

• Endre Funnemark ligger på 22. plass i «Men’s Windsurfing (iQFOiL) etter å ha fått en 17. plass i dag.
  • Mina Mobekk er falt ned fra 6. til 10. plass etter plasseringene 15-3-15-11 i dag.
  • Helle Oppedal er nummer 29
  • Maya Gysler er nummer 33
  • Tuva Oppedal er nummer 44
  • I «Men’s Dinghy (ILCA 7) ligger Hermann Tomasgaard på 7. plass. En 14. og en 13. plass ble det på ham i dag.
  • Uffe Tomasgaard er nummer 81.
  • Line Flem Høst er på en 21. plass i «Women’s Dinghy» (ILCA 6). Hun kom på 13. og 30. plass i dag.
  • Julie Jacobsen og Emil Forslund endte som nummer 59 i «Mixed Dinghy» (470)
  • I paraklassen «Open Two Person Technical» (RS Venture Connect), som er ferdigseilt, endte Henriette Smith og Solfrid Kvinnesland på en 14. plass.
  • Mathias Berthet og Jeppe Nilsen måtte avbryte sin VM-deltagelse i «Men’s Skiff» (49er) ettersom Jeppe ikke var helt frisk.

I morgen, torsdag 17. august, skal de to ILCA-klassene og de to iQFOiL-klassene som skal i aksjon.  ILCA-seilerne skal seile sine siste to seilaser før det blir bestemt hvilke 10 seilere i hver av de to klassene som får seile i medaljefinalen – og hvilke land som kvalifiserer seg for en plass i OL. Hermann ligger godt an til å kunne få seile i finalen. Det løpet er trolig kjørt for Line, med mindre hun virkelig slår til. Hun vi uansett kunne være med å kjempe om en av de 16 nasjonsplassene som skal deles ut.

Pia og Nora har hviledag torsdag før medaljefinalen fredag.