En gammel oppskrift, erfaringsoverføring og målbevisst trening er suksessoppskriften som gjorde at Åsgårdstrand Seiliforening gikk til topps i både seilsportsligaen og ungdomsligaen i år.
Åsgårdstrand Seilforening var med i seilsportsligaen fra første stund av og har så langt vært den mestvinnende seilforeningen. I år gikk foreningen seirende ut av årets eliteserie for tredje gang, og sammen med naboforeningen Tønsberg er Åsgårdstrand den eneste seilforeningen som aldri har måttet ta turen nedenom 1. divisjon siden starten i 2016
– Vi begynte med ligaseiling allerede i 2015 og vant Østland-kvalifiseringen før liga-oppstarten i 2016. Da hadde vi etablert tydelige mannskapsoppgaver og en taktisk profil for hvordan laget vårt skulle seile. Vi lagde et oppsett som beskrev hvordan vi skulle håndtere båten, og det oppstettet har vi fulgt siden, forteller Torbjørn Lunde, som har vært involvert i foreningens ligasatsing fra starten av, og som i år har fungert som trener for foreningens ungdomslag.
Oppsettet som han refererer til, beskriver arbeidsoppgavene til hver av seilerne om bord i ulike faser og manøvre i løpet av en seilas. Den var basert på erfaringene foreningens storseiler, Karl Otto Book, hadde gjort seg i Melges 24.
– Vi har kun endret på detaljer i løpet av årene. Det er store deler av det opprinnelige oppsettet som gjelder.
Ungdommene kommer
Torbjørn forteller at ungdommene som er kommet om bord på laget opp etter årene, har måttet sette seg inn i oppskriften og detaljene i den. Om bord har treningen gått ut på å perfeksjonere seg og ligge så tett opp til oppskriften i den praktiske utførelsen av alle manøvre som mulig. Alle om bord vet nøtyaktig hva de skal gjøre i en gitt situasjon.
Snipe-seileren Jostein Grødem var krumtappen på laget innledningsvis, og han førte laget sitt til 2. plass i eliteserien i både 2016 og 2017. I 2019 og 2021 ble det seier. Laget bestod den gangen stort sett av Jostein og Karl Ottos jevnaldrende, men allerede fra starten av fikk ungdommer være med om bord, noe for så vidt den gamle junior-regelen sa at de måtte.
Andelen ungdommer på laget har imidlertid gradvis økt, og i 2022-sesongen ble de nærmest sluppet ut på «dypt vann» alene og seilte både i eliteserien og i ungdomsligaens teststevner. Uten erfarne rormenns stødige hånd på roret medførte det en tilværelse i nedre del av tabellen, og det måtte en «redningsaksjon» med treneren Karl Otto om bord i siste runde til for å sikre plassen i eliteserien.
2023-sesongen angrep seilerne fra Åsgårdstrand på en litt annen måte:
– I år har vi seilt med gode Jostein og Karl Otto som rormenn i hver eliteserierunde, og de har hatt med seg tre til fire ungdommer på laget i hver runde. Målet har vært at dette skal fungere som en bevisst erfaringsoverføring.
Mye trening
Torbjørn, som har to av sønnene sine på laget, uttrykker stort takknemlighet overfor de to erfarne rormennene.
– Det er ikke så mange seilere på nivået til Jostein og Karl Otto som bruker tid på å trene andres unge seilere, og som setter seg i en båt som består av et lag som ikke er kompisene deres. Men de gjør dette for å lære opp ungdommen, og for å bidra til seilforeningen. Det synes jeg er veldig stort.
I ungdomsligaen har Åsgårdstrand-ungdommene måttet klare seg selv. Årets resultat viser at såvel den gamle oppskriften for arbeidsoppgavene om bord og erfaringsoverføringen har fungert. I tillegg har ungdommene lagt ned stor innsats i sin egen trening.
– De har trent mye i vår- og høstsesongen. De seiler i en eller annen form i hvert fall fire ganger i uken. J/70-seiler de to gangerhver uke, og en av ukedagene har de trening sammen med liga-laget fra Horten. De har båten sin liggende her hos oss. I tillegg seiler noen av ungdommene 29er og noen ILCA. Pluss at de er trenere for Optimist- og RS Feva-seilerne i foreningen, forteller Torbjørn.
Nesten litt flaut
Også den svenske OL-mesteren Fredrik Lööf, som bor i Åsgårdstrand, er imponert over hva han har vært vitne til. Fredrik var trener for WASZP-seilerne på Hvasser-samlingen, og han uttrykte i en samtale der at han var mektig imponert over at foreningens ungdomslag på egenhånd halte i land seieren i ungdomsligaen. Det mente han var et resultat av opplegget og jobben som er lagt ned.
– Ja, det var veldig gøy, men nesten litt flaut at vi som vertsskap for finalerunden i både seilsportsligaen og ungdomsligaen skulle vinne begge på hjemmebane, sier Torbjørn, som hadde sønnene Sindre (17) og Håkon (14) på Åsgårdstrands vinnerlag i ungdomsligaen. Begge har også vært med og seilt serierunder i eliteserien.
Med på det seirende ungdomslaget var også Edward P. Lysberg, Jacob Nyquist og Mattis A. Sandsgaard – alle 17-åringer. Med en aldersgrense oppad til 20 år i ungdomsligaen, har med andre ord dette laget mange år foran seg. Så det er all grunn for landets øvrige ungdomsliga-lag å legge seg i selen!
Sailing Champions League neste?
Åsgårdstrands gode resultater i eliteserien har ført laget ut i Sailing Champions League, og med på reisen til utlandet for å seile mot verdens beste ligalag har også noen av ungdommene vært. Det har gitt dem internasjonal erfaring, og de har fått føle på det internasjonale nivået. Seieren i både eliteserien og ungdomsligaen betyr at det kan bli mye reisevirksomhet på Åsgårdstrand-seilerne til neste år.
– Vi har ikke lagt opp 2024-sesongen, men vi vurderer om vi skal gå løs på en skikkelig Sailing Champions League-satsing for å se hvor langt vi kan nå der, røper Torbjørn Lunde.
– Men vi får se, legger han til.
En annen gulrot som kan vinke i det fjerne, er at Norge sonderer muligheten for å kunne arrangere selveste Sailing Champions League-finalen i 2025, og Åsgårdstrand Seilforening kan være aktuell som vertsskap for den.
– Etter min mening har Åsgårdstrand den kanskje beste liga-arenaen i Norge. Regattabanen ligger rett utenfor, de har et flott klubbhus med utsikt ut mot banen, de har romslige arealer, det ligger et hotell som kan huse alle et steinkast unna, de har Norges mest effektive kranløftløsning for utsetting av båter og ikke minst har foreningen en stab av dyktige og entusiastiske arrangører, sier Magnus Hedemark.
– Ja, vi har jo vært ute og sett hvordan finalene har foregått andre steder, og med bakgrunn i det tror jeg at vi fint skal kunne klare et slikt finale-arrangement, mener Torbjørn Lunde.
Og foreningen i Edvard Munchs by har allerede begynt å yngle ideer.
– Vi har jo Munchs hus som nærmeste nabo til seilforeningen, og rett ved siden av hotellet ligger Kiøsterudgården slik den lå for over hundre år siden da Edvard Munch malte det berømte maleriet «Pikene på broen». Bygningen bak pikene på maleriet er Kiøsterudgården, som vel må være en av Norges mest sette bygninger, og det å ta alle lagbildene på broen med denne gården i bakgrunnen, kunne jo være en kul greie, sier Torbjørn Lunde.
En liga for de yngste i RS Feva
Han har også en annen tanke i hodet:
Torbjørn forteller at han jo har erfart hvordan seilsportsligaen og ungdomsligaen har klart å holde på ungdommer som normalt ville ha falt fra seilsporten når de går ut av videregående og skal ut av barndomshjemmet til studier eller jobber. Han har også sett hvordan ligaseilingen har forenklet tilværelsen til foreldrene. Å ha et ligaseilende barn som kun trenger å utstyres med en bag med seilklær, er langt enklere og rimeligere enn å måtte gå til innkjøp av båt, gjerne ditto henger og ikke minst all tid de må bruke til å rigge opp og tilrettelegge for barna før og etter seiling.
– Det fins jo etter hvert svært mange RS Fevaer rundt om i landet. Jeg synes man burde vurdere å lage ligaseiling med dem. Samle sammen seks, syv Fevaer og engasjere en person som er god til å rigge, og så kan man reise rundt og arrangere ligastevner for de aller yngste ungdommene med dem, sier han.
Han forteller at han har luftet tanken med andre, og vunnet gehør for tanken. Mange foreninger har dessuten foreningseide RS Fevaer, så det burde kunne ligge til rette for mye foreningsbasert og lokal ligaseiling også.
– Det er en tanke vi i NSF vil si et rungende ja til. Jeg tror det er en riktig vei å gå for å få flere til å seile, og jeg har hørt at RS Feva-klubben planlegger å arrangere noen av sine norgescuper til neste år på denne måten, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal.