Om seilsesongen stort sett er over for den jevne seiler, er det nå det virkelig begynner for de norske landslagsseilerne. De stiler mot OL-sesongen 2024.

OL i Marseilles er under et år unna. Norge har allerede kvalifisert seg for nasjonsplass i fire klasser. I løpet av vinteren og våren kan det bli ytterligere tre – om alt klaffer.

Allerede om to uker kan det kanskje bli avgjort hvem som skal seile for Norge i 49erFX-klassen i OL i Marseilles neste sommer. I begynnelsen av november starter EM i Vilamoura i Portugal, og dette mesterskapet er den siste regattaen i det norske OL-uttaket i 49erFX. 

Blir det Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg som skal delta i sitt andre OL – eller blir det Pia Dahl Andersen og Nora Edland fra KNS?

Spennende uttak i 49erFX

De to lagene ligger helt likt i det norske poengsystemet før EM i Vilamoura der det vil bli avgjort hvilket av de to lagene som vil bli innstilt til OL-deltakelse. Tre regattaer teller i denne uttakingen, og det er kun plasseringer blant de ti beste som gir poeng. Helene og Marie har sine fire poeng fra 7. plassen de fikk i verdenscup-regattaen i Hyères i våres, mens Pia og Nora har 1 poeng for 10. plassen de fikk i Hyères og 3 poeng for 8. plassen de fikk i VM i Haag – der de også sikret Norge nasjonsplassen i OL.

– De to lagene har forberedt seg sammen i Vilamoura nå i oktober. Lagene samarbeider, men de har hver sin trener. Thomas Guttormsen er trener for Helene og Marie, mens Gaspar Strahovnik er trener for Pia og Nora. Gaspar fulgte også opp Pia og Nora under VM i Haag, forteller sportssjef Eirik Verås Larsen, som har det «luksusproblemet» at han har to lag helt i den ypperste verdenstoppen i 49erFX-klassen.

Europamesterskapet i 49erFX avsluttes 13. november, og det blir utvilsomt spennende for de to norske lagene! 55 lag er påmeldt i denne klassen i EM.

EM i herreklassen 49er går samtidig med FX-mesterskapet, men denne gangen uten norsk deltakelse. Mathias Berthet og Jeppe Nilsen holder seg hjemme, og bakgrunnen er at Jeppe hele denne sesongen har slitt med å få kroppen sin til å fungere hundre prosent.

– Jeppe trenger å få energien tilbake og en kropp som fungerer som normalt. For øyeblikket klarer ikke Jeppe å hente seg inn etter vanlig trening. Kroppen hans er overbelastet, og det eneste som hjelper er hvile og tid. Det finnes ingen magisk løsning, det eneste man vet er at det plutselig en dag løsner, forklarer Eirik.

Uvissheten rundt Jeppes fysiske tilstand, gjør også at det nå tvinger seg frem en avgjørelse med tanke på OL-satsingen mot 2024.

– Vi har sagt at Jeppe må ha vært i fysisk trening i en lengre periode, det vil si i fire uker,  når desember avsluttes, for at vi skal ha tro på at det er mulig å kvalifisere 49er-laget til Paris 2024. Hvis ikke så retter vi øynene mot OL 2028 med oppstart sommer 2024, forklarer Eirik.

Kan ha hundre prosent OL-fokus

De neste landslagsseilerne som skal i ilden, er Line Flem Høst og Hermann Tomasgaard. Begge har klart å kvalifisere Norge for nasjonsplass i OL allerede, og all den stund de to i prinsippet er uten norske konkurrenter, betyr det at det for Line og Hermann kun handler om å forberede seg best mulig til OL i Marseilles neste sommer – og å seile så godt at Olympiatoppen finner dem gode nok til å delta i OL.

Line får neppe sjansen til å feire nyttårsaften hjemme i Norge i år, for allerede 3. januar starter VM i ILCA 6 i Mar del Plata i Argentina. For Hermanns del går turen til Adelaide i Australia der hans VM i ILCA 7 starter 24. januar.MJM 202303300006 992KONSENTRASJON: Line Flem Høst kan fullt og helt konsentrere seg om å bli best mulig frem til OL i 2024. FOTO: Morten Jensen

Endre Funnemark med kniven på strupen

I slutten av januar er det så duket for VM i iQFOiL på Lanzarote. Mina Mobekk fra KNS har hatt en formidabel sesong i dameklassen, som hun toppet med å bli europamester 2023. Under VM i Haag i sommer, der hun ble nummer fire, sikret hun Norge nasjonsplass i OL. Der sikret hun seg også 12 poeng i den norske uttaksprosessen, mens Helle Oppedal fikk 1 poeng for sin 14. plass nasjonsmessig i det samme mesterskapet. 

Nå har imidlertid Helle valgt å avslutte sin OL-satsing, noe som også gjør at hun er ute av det norske landslaget,

For Endre Funnemark gjelder det å sikre Norge en nasjonsplass i herreklassen i iQFOiL. Den sjansen får han under VM på Lanzarorte der det skal deles ut én nasjonsplass til beste europeiske seiler fra et land som ikke ennå har nasjonsplass.  Under VM i Haag var Endre et godt stykke unna å klare å ta en av de 11 nasjonsplassene der, og med tanke på den forestående kampen om den ene europeiske plassen som skal deles ut på Lanzarote, hadde han seilere fra Sveits, Danmark, Tyrkia og Lithauen foran seg på resultatlisten i Haag. Dette var seilere som heller ikke fikk noen nasjonsplass i Haag, men som nok gjerne vil kapre en på Lanzarote.

Klarer ikke Endre å ta en nasjonsplass på Lanzarote, får han en siste sjanse i Hyères i april. Der skal det deles ut fem nasjonsplasser. Men om de fem plassene skal alle nasjoner i verden konkurrere om.MJM 202203310009 111KAN SMILE: Forhåpentlig vil Endre Funnemark kunne smile etter VM på Lanzarote neste år. FOTO: Morten Jensen

Et lite håp er tent

Julia Jacobsen og Emil Forslund fra KNS er ikke på det norske landslaget, men de kjemper like fullt om en plass på det norske OL-laget i Marseilles. Håpet deres om en slik plass ble atskillig styrket da de to vant bronse i U21-VM i klassen tidlig i høst. 

Julia og Emil har sitt VM på Mallorca helt i slutten av februar, og der skal de i likhet med i VM i iQFOiL for herrer kjempe om en europeisk nasjonsplass. Lag fra Sveits, Tyrkia, Nederland, Hellas og Polen ser ut til å kunne bli deres hardeste konkurrenter om den plassen.Julia Jacobsen og Emil Forslund470: Julia Jacobsen og Emil Forslund seiler om en OL-plass, men har først og fremst OL i 2028 i sikte. FOTO: Morten Jensen

Nytt landslag tas ut i november

Siden landslaget for 2023 ble tatt ut for omtrent ett år siden, har foruten Helle Oppedal, også Christian Linnerud (iQFOiL) valgt å trekke seg. Nå nærmer tiden seg for at et nytt landslag skal publiseres, og nå med en OL-sesong i vente.

– Jeg regner med å kunne offentliggjøre det nye landslaget i begynnelsen av november, sier Eirik Verås Larsen.

Kommende EM og VM i OL-klassene
  • 08.11–13.11 EM 49er • Vilamoura, Portugal
  • 03.01–10.01 VM ILCA 6 damer • Mar del Plata, Argentina
  • 24.01–31.01 VM ILCA 7 herrer • Adelaide, Australia
  • 28.01–03.02 VM iQFOiL damer og herrer • Lanzarote, Spania
  • 16.02–23.02 EM ILCA 6 og 7 damer og herrer • Athen, Hellas
  • 24.02–03.03 VM 470 • Mallorca, Spania
  • 04.03–10.03 VM 49er • Lanzarote, Spania
  • 04.05–12.05 EM 470 • Cannes, Frankrike
  • 07.05–12.05 EM 49er • La Grand Motte, Frankrike