De siste årene har de delt alt og trent sammen. Fra og med onsdag 8. november er Helene Næss/Marie Rønningen og Pia Dahl Andersen/Nora Edland harde konkurrenter. Da skal det avgjøres hvem av dem som får stille til start i OL i 2024.

8. november starter EM i 49erFX i Vilamoura i Portugal. Mandag 13. november vil det være klart hvem som har vunnet EM-medaljene, men sannsynligvis også hvem som har vunnet den norske OL-uttakingen. EM er den siste tellende regattaen av tre i det som må kunne kalles «en ren amerikansk uttaking».

Etter de to første regattaene har hvert av de to lagene fire poeng hver, og det er kun plasseringer blant de ti beste i det åpne EM-et som gir uttakingspoeng. Mesterskapet i Vilamoura samler hele verdenseliten med 55 deltakere fra 26 nasjoner. Poengsystemet i uttakingen er dette:Poengtabell OL uttak 49erFX

Plasseringer blant de seks  beste gir med andre ord ekstra bonuspoeng.

– Dersom ingen av de norske lagene kommer til medaljefinalen, vil det ikke bli gjort noe OL-uttak nå, for det betyr at ingen av de to lagene er helt der vi håper og ønsker at de skal være. Vi har også et kriterie som sier at om det skiller kun ett poeng mellom lagene – da vil også uttaket bli utsatt. Da er skillet mellom dem for lite og de er heller ikke helt der oppe, forteller sportssjef Eirik Verås Larsen.

Og med utsettelse mener han at det vil bli satt opp en ny, avgjørende regatta på et senere tidspunkt.

– Det er jo fantastisk at vi har to så gode lag i 49erFX, men det er nå en gang slik i toppidrett at det er om å gjøre å prestere når det virkelig gjelder. Og i OL får vi stille med kun ett lag, og vi ønsker å stille med det aller beste. Så ja, OL er brutalt i så måte, sier Eirik.

Ulik oppkjøring til EM

For trener Thomas Guttormsen, som har fulgt og trent begge de norske lagene de siste årene, blir uttakingen spesiell. De to lagene har frem til slutten av september trent sammen, men fra oktober og frem til EM har de valgt den oppkjøringen de selv har syntes har vært best for dem. Thomas har fulgt og skal følge Helene og Marie i EM, mens Pia og Nora har fått hjelp av Gasper Strahovnik.Thomas GuttormsenTRENER: Thomas Guttormsen har trent frem to lag i verdensklasse og nå heier ham på dem begge. FOTO: Morten Jensen

– Gasper har hjulpet Pia og Nora ved flere anledninger i de siste tre årene, og de har valgt å ha med seg ham i EM. Jeg kan jo ikke være på to baner samtidig. Gasper har også vært med dem på trening i hele oktober. 

Thomas forteller at Pia og Nora har trent knallhardt i september og oktober, hvoretter de reiste hjem for å koble fullt og helt av i ti dager. 31. oktober dro de så ned til Vilamoura for å være der og forberede seg den siste uken før EM.

Helene og Marie har valgt en litt annen tilnærming til det kommende mesterskapet. Blant annet var de i Vilamoura forrige helg for å teste formen i en oppvarmingsregatta der hvor nærmest halve EM-feltet deltok. Der endte de på 6. plass.

– Stemningen mellom de to norske lagene er god. De er gode venner og jeg er imponert over samarbeidet de har hatt nå helt frem til den siste EM-oppladningen. De har spurt og gravd og lært av hverandre, og de har pushet hverandre hele veien på trening, sier Thomas.Helene Næss og Marie RønningenOL NUMMER TO: Helene Næss og Marie Rønningen er klare for å gi alt for å kunne komme til sitt andre OL og for å forbedre plasseringen fra 2021 og kjempe om medalje. FOTO: Morten Jensen

Uklokt å seile på hverandre

Uttakingssystemet der seilerne krediteres kun om de blir blant de ti beste, gir lite rom for at de to lagene skal kunne seile på hverandre under europamesterskapet. 

– Det vil ikke være så smart å seile på det andre laget, for da får man ikke det resultatet man trenger. Det er kun topp ti som gjelder, og begge lag vet at om det bare er ett poeng som skiller, så vil ikke det være nok til å bli tatt ut til OL. Det blir ikke bonuspoeng å hente før man kommer topp seks. Og for å få en topp seks-plassering, kan du ikke seile på det andre laget. Da blir du nummer 15. Det vet begge lagene. Så de må seile sitt eget løp og seile så godt de kan.

Thomas forteller at nivået i 49erFX-klassen har hevet seg mange hakk bare siden OL i 2021. Farten til de beste lagene er blitt mye jevnere, og at det nå er det gitt at alle lagene rent teknisk mestrer en 49erFX hundre prosent. Tidligere kunne man være garantert en god plassering i frisk vind om man klarte å fullføre uten å kullseile. Slik er det ikke lenger.

At det er jevnt vises blant annet i poengsummene til de beste lagene; de blir høyere og høyere. Og et eksempel på at selv de aller beste må ha dagen for å lykkes, fikk man under årets VM. Der klarte ikke de dobbelte brasilianske mestrene, Martine Grael og Kahena Kunze, å kvalifisere seg for medaljefinalen – noe de har klart i så godt som alle mesterskap siden 2016! Det betød også at Brasil ikke klarte nasjonskvalifisere seg for OL i denne klassen ved første anledning. De har senere klart det ved å vinne det panamerikanske mesterskapetMJM 202303300006 238UTFORDRER: Pia Dahl Andersen og Nora Edland er klare for å utfordre og erobre en plass på det norske OL-laget i Paris 2024. FOTO: Morten Jensen

Gode, internasjonale referanser

Hvor de norske lagene står internasjonalt, har de begge hatt mulighet for å sjekke nå i den siste fasen av forberedelsene. Helene og Marie har trent sammen med de svenske verdensmestrene Vilma Bobeck og Rebecca Netzler. De regnes som verdens raskeste så snart det begynner å blåse friskt. På den annen side har svenskene hatt glede av det norske laget, for Helene og Marie regnes som verdens kanskje raskeste FX-lag i lite vind.

Pia og Nora har trent sammen med lagene til England, USA og Italia.

– Jeg håper EM i Vilamoura vil by på litt skiftende forhold, for det er nok skiftende forhold vi må forvente å få under OL i Marseilles. Og da vil vi få en uttaking som best mulig gjenspeiler forholdene vi forventer i Marseilles, sier Thomas, som ikke tør sette penger på noen av lagene sine før EM.

Han mener begge er psykisk sterke. 

Begge lagene har vist at de kan prestere når det virkelig gjelder. Helene og Marie ble euorpmestre i 2018, vant EM-sølv i de to påfølgende årene og vant sølv i VM i 2021. Spesielt har de to en sterk statistikk i medaljefinalene, der de alltid har klatret, og i 60 prosent av de nærmere ti medaljefinalene de har vært i, har de vært blant de to beste.

Helene og Marie har mye erfaring, mens Pia og Nora er unge outsidere som kan vise til atskillig suksess som juniorseilere. I 2019 ble de verdensmestre i 29er, i 2021 ble de euorpamestre i U23-klassen i 49erFX og året etter vant de VM-gull i den samme klassen. I VM i Haag i sommer kvalifiserte de seg for første gang til medaljefinalen i et seniormesterskap.

– Samtidig med at begge lagene har vist et de kan når det gjelder, har begge lag også fått føle på hvordan det er å seile med for høye skuldre og ikke lykkes. Jeg mener at alle fire er psykisk sterke og er godt forberedte til det kommende mesterskapet.

Da NRK nylig intervjuet de fire seilerne sa Helene og Marie:

– Vi føler at vi har gjort en god jobb, at vi er godt forberedte og i god form.MJM 202303300006 1723

Pia og Nora sa:

– Vi trives i posisjonen som under dogs og nyter den. Vi har ikke noe å tape, så da er det bare å gønne på!MJM 202303280001 374

Onsdag 8. mai starter det spennende europamesterskapet i Vilamoura! Du kan følge mesterskapet på denne nettsiden.

To halve 49er-lag

I 49er-klassen for herrene deltar det ingen norske lag, men Mathias Berthet seiler sammen med franskmannen Clement Pequin, som i år ble nummer to i prøve-OL i Marseilles og er ranket som nummer ni i verden. De to har slått seg sammen ettersom begge har makkere som ikke kan stille til start i EM.