– Min ambisjon er å være med å kjempe om medalje, sier Hermann Tomasgaard, noe dager før VM i ILCA 7 starter i Adelaide i Australia.

Til mesterskapet stiller 153 seilere fra hele 53 nasjoner, og blant dem er de fire norske seilerne som utgjør landslaget i ILCA 7:

  • Hermann Tomasgaard, KNS
  • Uffe Tomasgaard, Drøbaksund
  • Theodor Middelthon, Stavanger
  • Christoffer Sørlie, Fredrikstad

Hermann, som senere i år skal forsvare sin olympiske bronsemedalje i klassen, er naturlig nok eneren på det norske laget og den som har det største forventningspresset på seg. Like før jul bekreftet han at formen er god. Da vant han en stor, internasjonal treningsregatta der mange av verdens beste ILCA 7-seilere deltok.

– Vintertreningene har vært bra. Jeg synes jeg har forbedret meg på noen områder, som for eksempel båtfart i lettvind og i mye vind. Men jeg er kanskje fortsatt litt for ustabil på båtfarten, sier han.MJM 202303300006 1456GODT GRUNNLAG: Hermann har benyttet vinteren godt og føler at han har et solid treningsgrunnlag før VM. FOTO: Morten Jensen

Seiler med brukket lillefinger

Hermann forteller at forberedelsene og oppkjøringen til VM har vært bra, men med et skår i gleden:

– Jeg brakk lillefingeren nå i julen, så jeg må seile med skinne og kan ikke bruke den fingeren til å holde rundt skjøtet. Det er litt irriterende, men heldigvis er jeg ikke blitt satt altfor mye tilbake av det, annet enn at jeg ikke altså ikke kan bruke den fingeren til å holde skjøtet.

Sammen med de tre andre på laget har Hermann vært i Australia etter nyttår. Der har de trent sammen og blitt dus med forholdene på den sørlige halvkulen. Adelaide ligger helt sør i Australia, ikke langt unna storbyen Melbourne.

Godt samarbeid på laget

– Samarbeidet med «de unge» går veldig fint. Jeg bor sammen med dem her, og de er en veldig enkel gjeng å ha med å gjøre. Jeg har sett klare forbedringer hos dem på trening, så vi får håpe at de får vist hva de kan i VM også, sier nestoren på laget, 29-årige Hermann Tomasgaard.

Hans beste VM-plassering til nå er en 6. plass. Det oppnådde Hermann i både 2018 og 2020, mens det ble 7. plass i 2021 og 9. plass i 2023. Få seilere i verden har vært så stabil i toppen i de siste fem, seks årene som Hermann, som nå håper at han kan ta steget videre opp til en VM-medalje.

– Ja, min ambisjon er å være med og kjempe om medalje, selv om fingeren ikke er helt perfekt, sier han.

De øvrige norske seilerne har en litt mer beskjeden VM-statistikk. Uffe ble nummer 79 i VM i 2023, Theodor kom på 113. plass i 2021 som 17-åring, mens Christoffer seiler sitt første VM i ILCA 7 i Adelaide.MJM 202303300006 430ILCA 7-SEILERE: De fire seilerne i front er på plass i Australia: Fra venstre Theodor Middelthon, Uffe Tomasgaard, Hermann Tomasgaard og Christoffer Sørlie (i grå T-skjrote). Med på Mallorca i 2023, der bildet ble tatt, var også Jens Kaastad Ørjavik og Sverre Langaas-Holt (bak). De hører til NSFs utviklingsgruppe. FOTO: Morten Jensen

Mesterskapet blir spesielt krevende ettersom hver seilas skal vare i cirka 60 minutter. 45 minutter er en vanlig varighet i store ILCA 7-regattaer. Forholdene tegner imidlertid til å bli gode med sol og temperaturer på ± 30 grader og vind mellom fem og ti sekundmeter – sånn cirka – under mesterskapet, i følge yr.no. Det kalles vel «champagne-forhold»…, men så er det også høysommer syd i Australia nå.

VM-forsvarer på hjemmebane

Matt Wearn fra Australia stiller som tittelforsvarer på hjemmebane. Til start stiller også de to øvrige av fjorårets medaljevinnere, Michael Beckett fra England og George Gautrey fra New Zealand. Nederlenderen Duko Bos leder for øyeblikket verdensrankingen i ILCA 7, og han er selvfølgelig på plass. I det hele tatt; de aller beste ILCA 7-seilerne i verden stiller til start i Australia.

Hermann, som ledet verdensrankingen høsten 2021, er for øyeblikket ikke bedre enn 36 på verdensrankingen, kun to plasser foran broren Uffe på 38. plass. Theodor er ranket som nummer 93 og Christoffer nummer 122.

Mesterskapet starter med de første to seilasene 26. januar. Først er det kvalifiseringsseilaser, og med 153 deltakere vil feltet bli delt i tre kvalifiseringsgrupper med ulik sammensetting fra dag til dag. 

Deretter blir det finaleseilaser i et gull-, sølv- og bronse-felt fra 29. januar. Mesterskapet avsluttes 31. januar der de ti beste fra gull-feltet seiler i en dobbelttellende medaljefinale.

Komplett deltakerliste