Fem norske iQFOiL-seilere er VM-klare på Lanzarote. Mesterskapet begynner mandag 29. januar og det vil handle om medaljer og OL-plass.

Til sammen deltar 218 seilere fra 44 nasjoner.  Disse er fordelt på 98 seilere fra 36 nasjoner i dameklassen og  120 herrer fra 42 nasjoner. Endre Funnemark fra KNS stiller som enslig norsk seiler i herreklassen, mens fire seilere er på plass i dameklassen:

  • Mina Mobekk, KNS
  • Maya Gysler, KNS
  • Oda Sverre, KNS
  • Tuva Oppedal, SolaMJM 202303290003 846TUVA OPPEDAL: Tuva følger i storesøster Helles kjølvann og har nå tatt hennes plass på landslaget. FOTO: Morten Jensen

Mina Mobekk fra KNS er den av de norske seilerne som det på papiret er grunnlag for å sette størst lit til. Hun er regjerende europamester i klassen og ble nummer fire i fjorårets VM. Hun ligger derfor statistisk et hakk foran sine norske medseilere. Tuva kom på 35. plass og Maya på 39. plass i siste VM, mens Oda kan se tilbake på en 38. plass fra VM i 2021 som sin beste og eneste VM-plassering.

Mina har imidlertid slitt med en ryggskade i det siste halåret. Den har hun dratt på seg på grunn av overbelastning 

– Mina blir heldigvis bedre og bedre i ryggen, selv om hun ikke er helt hundre prosent ennå. Hun har fått en ny, tilpasset trapes som gir en mindre belastning på ryggen, og den skal gjøre henne i stand til å kunne seile mer eller mindre for fullt. Hun vil også bli fulgt opp av en lokal fysioterapeut, som igjen står i kontakt med apparatet på Olympiatoppen, sier sportssjef Eirik Verås Larsen, som er spent hvordan Mina vil tåle seks tøffe regattadager i strekk.

Han er også spent på Maya, Oda og Tuva. De har gjennomført en tøff treningsperiode sammen med landslagstrener Olga Maslivets før VM.

– Klarer de å heve seg et hakk opp, betyr det at vi har et firkløver som vil være helt i den ypperste verdenstoppen.

Mina Mobekk følges opp av treneren sin, Maciek Kluszczynski, under VM, mens Olga følger de tre andre.MJM 202303290003 736TRENER: Olga Maslivets fra Ukraina er norsk landslagstrener for iQFOiL-damene, og er her sammen med Maya Gysler. FOTO: Morten Jensen

Sterkere og med bedre utholdenhet

I herreklassen er Endre Funnemark enslig norsk svale, og mens damene allerede har kvalifisert Norge for en plass i OL, er ingen inngansbillett til OL foreløpig sikret i herreklassen i iQFOiL. Under VM skal det seiles om én nasjonsplass blant de europeiske nasjonene.

– Det kan nok bli vel tøft. Klarer Endre det, vil det være ren bonus. Mer realistisk, og hva som er planen vår, er det at Endre skal kunne ta en av de fem siste restplassene som det vil bli seilt om enten på Mallorca eller i Hyères om noen måneder, sier Eirik.

Han forteller Endre har gjort en kjempegod jobb i vinter. Det er i de siste årene blitt klart at vekt er en viktig faktor i iQFOiL. IQFOiL er en ung klasse, og etter hvert som konkurransen hardner til, vil typisk nok slike faktorer tre frem i unge klasser. 

Endre hadde derfor fokus på å øke vekten i første del av 2023-sesongen, mens han i andre del har gjort en stor jobb i å dyrke styrke og øke utholdenheten. Endre har Peer Moberg som trener. 

– Hele det norske trenerapparatet er enige om at iQFOiL er en fysisk svært krevende OL-øvelse, og derfor er det blitt trent godt og mye fysisk av alle de norske seilerne, sier Eirik, som røper at også Endre har hatt sine rygg-utfordringer.

– IQFOiLing er belastende på ryggen, og går man for tøft ut uten tilstrekkelig styrke i ryggen, kan det oppstå skader. Gjør man imidlertid de rette tingene i forkant, bør man absolutt kunne slippe unna skader.MJM 202203310009 402KJEMPER OM OL-PLASS: Endre Funnemark jakter på at Norge skal få en nasjonsplass i iQFOiL. FOTO: Morten Jensen

Analyse av VM i 2023

Endre og Peer har sammen med Knut Frostad gjennomført en grundig analyse av fjorårets VM i Haag. Filmer tracking og resultater er blitt nøye studert. IQFOiL-seilerne har tre typer seilaser i sine VM: baneseilas, slalom og maraton. Funn i analysen viser at spesielt slalom-seilasene er viktige, og at gode resultater i dem kan gi ekstra god gevinst i sammenlagt-resultatet. I slalom, som seiles i heat, er det viktig å oppnå noen virkelig gode resultater fremfor å ha jevnt ganske gode plasseringer.

– Det gjelder med andre ord å ha evne, vilje og kunnskap til å kunne «gønne» på. Det første er å treffe i starten. Startene foregår på slør, og da gjelder det å beregne starten slik at man krysser startlinjen i det startskuddet går med maks fart og på gunstigst mulig sted på linjen. Og når det er snakk om å oppnå dette foilende i 20 knops fart eller mer, så handler det om ørsmå marginer om man lykkes eller ikke.

– En annen oppdagelse analysen viste, er at de norske seilerne hadde en tendens til å trekke seg i tette situasjoner og dermed tape metere, selv om de hadde rettigheten på sin side. Vi har derfor jobbet mye med regelforståelse nå i vinter for at de skal være tryggere på dette, sier sportssjefen.

Trangt OL-nåløye

16 nasjoner er per i dag kvalifisert for en OL-plass i herreklassen, og blant dem er halvparten europeiske; vertslandet Frankrike, Tyskland, England, Italia, Nederland, Polen, Spania og Sveits. Det er imidlertid ytterligere 16 europeiske nasjoner i tillegg til Norge som har lyst på den ene, europeiske OL-plassen som skal deles ut under VM på Lanzarote. Det er med andre ord snakk om et svært trangt nåløye.

Høyest rankete europeiske seiler fra de ikke-kvalifiserte nasjonene er Juozas Bernotas fra Lithauen. Han er ranket som nummer 19 i verden. Endre er ranket som nummer 47. Andre harde konkurrenter Endre vil ha om OL-plassen vil Onur Cavit Biriz fra Tyrkia (20. plass), Jakob Eklund, Finland (26. plass) og Niklas Lillelund, Danmark (33. plass) være.

Tittelforsvarer er Luuc Van Opzeeland fra Nederland. Han er på plass på Lanzarote. Det er også seilerne fra Tyskland og Italia som tok de øvrige medaljene i 2023.

I dameklassen, der Norge allerede er OL-klare, er Shahar Tibi fra Israel den som stiller som forsvarer. Det gjør også Katy Spychakov fra samme land; israelerne har i det hele tatt et svært sterkt damelag i iQFOiL. Emma Wilson fra England, som vant bronse i VM i Haag i 2023, er også med på Lanzarote. 

Og det er altså også vår egen Mina Mobekk, som så vidt ble vippet ut av seierspallen i VM i fjor og endte på «den sure» 4. plassen. Det blir veldig spennende å følge Mina og de andre norske iQFOiL-seilerne i årets VM! 

VM er den andre av tre regattaer som teller i den norske OL-uttakingen i iQFOiL. VM i Haag var den første, og med 4. plass der har Mina Mobekk dermed foreløpig tatt et godt grep om den norske OL-plassen. Men som det heter: «Det skal seiles først», og «det er ikke over før det er over».

Mandag 3. februar seiles finalene og medaljene skal deles ut.

Se deltakerlisteneOda Sverre IQFOIL - Photoshoot på vannetODA SVERRE: Etter et lite opphold er Oda Sverre nå tilbake for fullt i iQFOiL. FOTO: Morten Jensen