Hermann Tomasgaard seilte i natt inn til VM-sølv i ILCA 7. Medaljen føyer seg pent inn i rekken av sterke norske seilerprestasjoner det siste året.

Verdensmesterskapet i ILCA 7 ble avsluttet i Adelaide i Australia i natt med en avsluttende finale mellom de ti beste seilerne. Hermann Tomasgaard lå på 2. plass før finalen, og da han også kom i mål som nummer to i selve finalen, var VM-sølvet et faktum. Australieren Matt Wearn vant mesterskapet og forsvarte dermed tittelen som han også vant i 2023.

Ved siden av OL-bronsen Hermann vant i 2021, er dette VM-sølvet hans beste prestasjon til nå, og han er med den seilingen han viste i Australia, en klar medaljekandidat i de kommende olympiske lekene i Frankrike.Matt Wearn vinner VM 2024GULL: Matt Wearn kan juble over å vinne medaljefinalen og VM-gullet: FOTO: Jack Fletcher

Seilte med lave skuldre

– Jeg var jo sikret en medalje allerede før finalen startet, så det gjorde jo at jeg kunne senke skuldrene litt. På den annen side ville jeg jo ikke tape sølvet jeg hadde et grep om før start. Matt Wearn ledet allerede fra start av så tanken på gull kunne jeg slå fra meg, så jeg måtte konsentrere meg om å holde briten Michael Beckett, som kunne ta fra meg sølvet, bak meg, forteller Hermann Tomasgaard.

Hermann fikk en god start i finalen side om side med Matt Wearn.

– Matt hadde hakket bedre start enn meg, men med den farten han har, hadde jeg ikke en sjanse til å holde følge. Jeg mangler fortsatt litt på å ha samme toppfart som ham.

Matt Wearn ledet finaleseilasen fra start til mål, og Hermann rundet første merke på 4. plass, et lite stykke foran rivalen Michael Beckett. Briten, som vant sølv i VM i fjor og jaktet på nok en sølvmedalje, tok imidlertid innpå Hermann på lensen, og da de nærmet seg merket forsøkte Beckett å loffe vekk Hermann. Men Hermann parerte loffen og beholdt posisjonen som indre båt mot styrbord gate-merke.

– Jeg kjempet for å få overlapp, noe jeg heldigvis klarte takket være at jeg fikk til noen gode surfer på bølgene i de siste avgjørende metrene. Michael mente jeg ikke hadde opparbeidet meg overlapp tidsnok og heiste protestflagget, men heldigvis avviste dommerne protesten hans. Akkurat da ble det litt mer spennende enn jeg hadde tenkt, innrømmer Hermann.ILCA7 Runding VMTØFFE FORHOLD: Det var tøffe forhold og en tøff kamp da Hermann og briten Michael Beckett kjempet om posisjonene i medaljefinalen. FOTO: Jack Fletcher

På kryssen seilte Hermann fra briten og fikk noen båter mellom seg og ham, og da var kampen om sølvmedaljen avgjort. Hermann rundet siste kryssmerke på 3. plass, og på lensen seilte han forbi Filip Jurisic fra Kroatia og kom på 2. plass i mål bak verdensmesteren Matt Wearn, som ble hakket for stor for Hermann og de øvrige konkurrentene.

Men med 2. plass i finalen og en serie på ni tellende seilaser uten en eneste glipp, fremstod Hermann som en like klar toer. Lillefingeren som Hermann brakk i julen, var ikke til noe hinder for ham under mesterskapet.

– Jeg hadde den surret til en skinne inne i seilerhandsken slik at jeg ikke kunne bøye den. Da unngikk jeg smerter, og den hindret meg heldigvis ikke. Det var bare noen få ganger jeg fomlet etter tauverket.

Et tøft VM

Mesterskapet ble preget av svært frisk vind og høye bølger.

– Ja, dette var et fysisk krevende mesterskap – ikke minst fordi banene var så lange at vi seilte i cirka en time, mot de 45 minuttene vi vanligvis seiler. I tillegg var det stort sett motstrøm, noe som gjorde at en krysslegg kunne vare i over 20 minutter. Og det var slitsomt.

De øvrige seilerne som ikke deltok i medaljefinalen skulle hatt en seilas i dag, men med frisk vind og medstrøm klarte man rett og slett ikke å få av gårde noen av startene. Dermed var det kun medaljefinalen som ble seilt i natt.

– Og om det blir feiring av sølvet i kveld?

– Det blir vel litt feiring, men det er jo litt begrenset av hva 150 menn kan få til av feiring. Det er morsommere når vi seiler sammen med damene i ILCA 6, sier den nybakte sølvmedaljevinneren litt lattermildt.

Historisk bragd

Hermann Tomasgaards sølvmedalje var Norges fjerde VM-medalje i ILCA 7-klassens 50 år lange historie. Ingen norsk seiler har noen gang vunnet gull, og kun én gang tidligere har en norsk seiler kommet hjem med sølv. Det skjedde for hele 41 år siden da Per Arne Nilsen fra Mandal vant sølv i 1983. Eivind Melleby vant bronse i VM i 1995 og Peer Moberg ditto i 2001.ILCA 7 Mens World Championship 2024GODT FORNØYD: Hermann har all grunn til å være fornøyd og stolt over sølvmedaljen sin. FOTO: Jack Fletcher

Et sterkt lag i ferd med å vokse frem

Anton Garotte, som har vært trener for Hermann i en årrekke, er nå trener også for de øvrige norske ILCA 7-seilerne på landslaget, og verdensmesterskapet i Australia betød et løft for hele det norske laget. Christoffer Sørlie innledet mesterskapet fantastisk og lå til å begynne med topp ti, men falt litt av etter hvert og endte på 36. plass, mens Uffe Tomasgaard hevet seg etter hvert og seilte seg opp fra en plassering på 60-tallet til en 29. plass til slutt.Christoffer sorlie VM 2024ÅPNET STERKT: Christoffer Sørlie åpnet VM sterkt og respektløst og endte til slutt på 36. plass. FOTO: Jack Fletcher

Theodor Middelthon klarte ikke å komme med i gullfeltet.

– Det var litt synd, for med seilingen Theo viste der, viste at han godt kunne ha hørt hjemme i gullfeltet, sier Hermann.

Theodor, som fyller 20 år om snaut to uker, var en av de yngste seilerne i VM, ble nummer 5 i sølvfeltet og 56 totalt.Theodor Middelthom VM 2024AV DE BESTE I SØLVFELTET: Theodor Middeltho havnet i sølvfeltet, men der var han en av de toneangivende seilerne. FOTO: Jack Fletcher

Fire medaljekandidater i OL

Sølvmedaljen til Hermann Tomasgaard føyer seg inn i rekken av imponerende norske resultater i det siste året. I De olympiske leker senere i år stiller Norge sterkt i flere klasser.

For dette er faktum:

Det norske seilerlandslaget har regjerende europamestre i to andre OL-klasser ved Helene Næss/Marie Rønningen i 49er FX og Mina Mobekk i den foilende brettklassen iQFOiL. tillegg kom Line Flem Høst på 5. plass i ILCA 6-klassens VM tidligere i januar i år.

Mina ligger for øvrig akkurat nå på 6. plass i iQFOiL-VM, som startet på Lanzarote i går (30. januar). I

Det betyr at norske seilere har reelle medaljesjanser i fire OL-klasser, og seiling stiller trolig i Frankrike som en av de sterkeste norske idrettsgrenene der.

Presseomtale i VG/NTB - Presseomtale Aftenposten/NTB - Om Hermann i Akershus Amtstidende - Presseomtale TV2/NTB

Komplette VM-resultater    Uffe Tomasgaard VM 2024AVSLUTTET STERKT: Uffe Tomasgaard markerte seg i gullfeltet og kan blant annet se tilbake på en 11. plass i en av seilasene der han blant annet slo bronsevinner Michael Beckett. FOTO: Jack Fletcher