Etter en glitrende maratonseilas ble det knall og fall for Endre Funnemark. Det holdt ikke til OL-plass. Men nå er håpet tent for Dinghy Mix-laget.

Endre Funnemark seilte inn til en knallsterk tredjeplass i vindsurfernes maratonseilas. Han seilte seg opp igjennom hele seilasen og i mål var han rett bak de to beste. Dette ga et økt håp om norsk OL-plass.

Den første av dagens planlagte tre baneseilaser begynte også bra. Endre vant starten ved le-merket og ledet ut fra start. På det første merket var han topp tre, men så falt han av brettet i 20 knops fart. Konkurrentene raste forbi innen Endre kom opp på foilene igjen og begynte å ta igjen konkurrenter. Det lyktes han i og var oppe blant de ti beste, men så ble det et nytt fall – og da var løpet kjørt. Avstanden frem til de fremste ble for stor og Endre endte på 27. plass.

I den siste baneseilasen – arrangørene fikk bare i havn to av de tre planlagte seilasene – ble det en 7. plass, og med 14. plass totalt nådde ikke Endre medaljefinalen, som ville ha gitt ham muligheten til å kjempe om en av de seks nasjonsplassene til OL.

Håpet lever i Dinghy Mix

Etter at Dinghy Mix-laget (470) fikk en disk i sin tredje seilas, syntes alt håp om en OL-plass å være ute for Julia Jacobsen og Emil Forslund. Men det må tydeligvis ha gått en fanden i dem, for de åpnet gårsdagen med å vinne første seilas – og fortsatte med en 4. plass. Det har bragt dem opp i posisjon til å kunne seile medaljefinale.

Før dagens to seilaser ligger de på 9. plass – men på 7. plass nasjonsmessig – og med det er de atter med i kampen om de fire OL-plassene som skal deles ut.

– Jury-avgjørelsen ble veldig spesiell, sier sportssjef Eirik Verås Larsen.

Saken startet med at Julia og Emil la inn protest på det koreanske laget om at de hadde hindret dem i å slå etter at de hadde ropt varsku om at de ville kreve plass for det. Det endte med at det koreanske laget ble disket, men så ble dommen omgjort. I stedet ble de norske seilerne disket. Årsak: de hadde bedt om plass til å slå for tidlig og ble felt for å ha forstyrret konkurrentene sine uten grunn.

I samråd med det norske lagets finske regelekspert ble saken forsøkt gjenåpnet to ganger, men det ble avslått begge gangene.  Protesten de norske seilerne la inn, endte med andre ord at de selv ble diskvalifisert.

– Vi skulle aldri vært i det juryrommet. Julia og Marie seilte utrolig sterkt i går. De hadde fått justert litt på trimmen, noe som gjorde at det fartsmessig løsnet for dem. Hadde de ikke fått den disken, ville de nå ha vært blant de fire som ligger an til en nasjonsplass i OL, sier Eirik Verås Larsen.

Men alt håp er ennå ikke ute. Det skal seiles to seilaser i dag og til slutt medaljefinale på fredag. Med gode resultater kan det norske laget fortsatt seile seg inn blant de fire beste – og kapre en nasjonsplass for Norge. Selv med disk.

Stødige OL-seilere

De norske seilerne som seiler i gruppene av OL-klare nasjoner, befestet at de hører med helt i toppen. Mina Mobekk vant maratonseilasen i Windsurfing Women (iQFOiL) og leder denne klassen sammenlagt. Tuva Oppedal fulgte opp med en 4. plass i maraton og er nå på 6. plass. Det betyr at begge de to seilerne er klare for dagens medaljefinale. Mina er med sin ledelse sikret en plass i den avsluttende finalen der det skal kjempes om de tre pallplassene. Tuva starter i kvartfinalen og må kjempe seg videre derifra.

Hermann Tomasgaard vant gårsdagens siste seilas etter en 20. plass i den første, og er nå nummer tre sammenlagt i Dinghy Men (ILCA 7). Line Flem Høst ligger på 7. plass i Dinghy Women etter å ha seilt inn til 4. og 17. plass i går.

Helene Næss og Marie Rønning vant også en av seilasene i går i Skiff Women (49erFX), men ligger fortsatt på en 8. plass og nest sist i en svært jevn klasse. Noen gode resultater kan fort endre dette bildet.