Kristian Nergaard, Tomas Mathisen og Johan Barne ble europamestre i Soling og forvarte dermed gullet de vant også i 2023.

Mesterskapet ble arrangert i La Baule i Frankrike med 17 båter på startlinjen, og på plassene bak seg hadde det norske laget to tidligere verdensmestre i klassen. 

Ungareren Litkey Farkas og laget hans kan vise til VM-tittel 2019, 2017 og 2013, mens Peter Hall fra Canada vant VM i 2014, 2012 og 2011. De to lagene har med andre ord dominert Soling-klassen i de senere årene før pandemien, men nå er de blitt detronisert av Kristian Nergaard, Tomas Mathisen og Johan Barne.

Det norske laget seilte stødig og solid inn til seks seire – av ni mulige – og strøk en 4. plass som sitt dårligste resultat. Det ungarske laget var en like klar nummer to og vil garantert være ute etter revansje i VM på Hankø om tre uker. De havnet fire poeng bak det norske laget – og strøk en 3. plass som sin dårligste plassering. Derifra og ned til Peter Hall var det hele 18 poeng.

På 4. plass kom en tidligere fransk storhet fra Flying Dutchman-klassen og senere Soling-klassen, Marc Bouet (73). Han seilte Soling for Frankrike i OL i 1992 og 1996.

Resultatet fra La Baule gjør det norske laget til favoritter i VM. Der vil Tomas Mathisen bli erstattet av Christen Horn Johannessen. Under VM på hjemmebane på Hankø vil imidlertid Nergaard-trioen få konkurranse av et kobbel av gamle norske Soling-storheter som for eksempel Herman Horn-Johannessen, Rune Jacobsen og Terje Wang. Hele 40 båter teller deltakerlisten på Hankø.

Komplett resultatliste i EM