Team «King One» tok sin andre NM-tittel i halvtonn, men tittelen satt langt inne. Dels på grunn av lite vind og dels fordi den hardeste konkurrenten tjuvstartet i siste seilas.

Alt så nemlig ut til å gå det ondets vei. Team «The Evil» vant begge distanseseilasene og hadde en 2. plass i den første baneseilasen. De hadde dermed et godt grep om NM-tittelen før den siste og avgjørende baneseilasen. Nærmeste utfordrer var «King One» som hadde en 2. og en 3. plass på distanseseilasene og en seier i baneseilasen i banken.

Det største spørsmålet som imidlertid ikke bare gjaldt disse to, var om arrangørene i Asker Seilforening i det hele tatt ville klare å få til en 4. og siste seilas før tiden rant ut den siste NM-dagen. Minst fire seilaser må til for at NM-medaljene skal kunne løftes opp av skuffen.

Etter tre dager med venting og leting etter vind i en rekordvarm weekend i Indre Oslofjord var nemlig siste frist for å kunne igangsette en seilas, i ferd med å renne ut, men bare minutter før endelig strek måtte settes, kom det et lite felt med vind som arrangørene i Asker Seilforening fikk sendt seilerne av gårde på.

Gavepakke til utfordrerne

Iveren etter å komme i gang var åpenbar stor etter all ventingen, for flere båter tjuvstartet. Alle gikk tilbake, unntatt én båt – det vil si; den gikk ikke tilstrekkelig langt tilbake.

– Vi hadde pinget startlinjen så vi visste jo hvor den lå, men likevel gikk vi ikke langt nok tilbake, sier Arild Heldal, som satt til rors om bord i «The Evil». DSC2401RØK UT AV PALLEN: Arild Heldal smilte tappert etter å ha mottatt 4. premien på vegne av laget i «The Evil». FOTO: Morten Jensen

«King One» kom først i mål foran «The Evil», men bokstavene DSQ var allerede heftet ved «The Evil» på resultatlisten. Dermed tapte de ikke bare NM-tittelen. I og med at ingen seilas kunne strykes, røk de også ut av pallen.

Team «King One» maktet dermed å forsvare NM-tittelen fra 2023. Laget består av Espen Kamperhaug (Sarpsborg), Petter Hagelund (KNS), Espen Guttormsen (Asker), Eilert Kamfjord (Tønsberg), Calle Andersen (Asker), Jostein Grødem (Åsgårdstrand) og Sindre Sørebø (Åsgårdstrand).

– Vi er selvfølgelig kjempeglade for NM-gullet, men team «The Evil» ga oss jo en gavepakke, sier Espen Kamperhaug.

Inn til andreplass seilte laget om bord i «Concorde» med Svenn Erik Hansen (Dreammensfjorden), Bror A. Berge (Bergen), Peter Høeg (Oslo), Lars Dessen (Oslo), Arve Roaas (Færder), Pål Hærnes (Drammensfjorden) og Tore Glen Berg (Asker). DSC1836SØLV: Peter Høeg kan vinke fornøyd ettersom laget hans i «Concorde» seilte inn til NM-sølv til slutt. FOTO: Morten Jensen

Beste tradisjonelle båt

Bronsemedaljene gikk til Fredrikstad-laget om bord i «Cantippa». De ble dermed best av lagene som seilte tradisjonelle halvtonnere, mens de to første har ombygd rigg, kjøl og ror og går under den britiske betegnelsen «modern half ton». Forskjellen båtene imellom utlignes ved at de seiler på tid etter IRC-regelen.

Laget om bord i «Cantippa» bestod av Magne Tønnesen, Mia Marlene Tønnesen, Tommy Tønnesen, Stian Tønnesen, Jan Ola Grundvig, Christian Nordvik (alle fra Fredrikstad Seilforening) og Claus Landmark (KNS). DSC2012BESTE TRADISJONSBÅT: Team «Cantippa» ble best av lagene som seilte de tradisjonelle halvtonnerne og vant bronse. FOTO: Morten Jensen

Kun seks båter kom i mål inne maksimaltiden i den siste seilasen, men norgesmesterskapet ble sikret. De neste store dystene for halvtonn-seilerne blir Færderseilasen, Grundig Hankø Race Week og VM i Belgia.

Offisielle resultater finner du på Manage2Sail. Bilder og tilgang til tracking finner du på Sail Race System.