Etter fjerdeplasser i de to siste NM-ene i Yngling, syntes familietrioen Petter, Stine Hermansen og Claus Gladyzak det fikk være nok. I år satte de konkurrentene ettertrykkelig på plass.

Litt beskjedent sier Petter Hermansen:

– For oss var seieren langt over forventet. Vi hadde en ambisjon om å komme på pallen, men vi var usikre på noen konkurrenter vi ikke hadde seilt mot tidligere.

Og med dette i mente, ble nok de tre om bord i Yngling NOR-261 med det gledesutropende navnet «Hoy Hoy!» gledelig overrasket – og fornøyde – da de etter de fem første seilasene, hadde fem spikere inne. Konkurrentene anså nok løpet nærmest som kjørt, og hadde, får en tro, et større fokus på dag to av mesterskapet om å kjempe om sølvemedalje-settet.

– Startene våre var gode og farten bra. I tillegg satt boathandlingen. Det ga oss muligheten til å kunne seile fritt, og da blir jo det hele mye enklere enn å måtte kjempe nede i feltet, forteller Petter.

Har bygd seg opp fra bunnen av

Men sånt kommer ikke av seg selv. Bak gullmedaljene de kunne hente etter ni seilaser der de kunne stryke en 4. plass som sitt dårligste resultat, ligger det målrettet arbeid og trening.

– Jeg seilte Yngling på 1990-tallet og deretter litt Express, og i 2021 fikk jeg lyst til å ta opp Yngling-seilingen igjen. Vi, det vil si datteren min Stine og min bror Claus, lånte en båt i NM i 2021. Mye røk, men vi kom likevel på 4. plass. Det var gøy og ga mersmak, så vi kjøpte derfor et vrak av en Yngling som vi har pusset og oppgradert. Og som vi dessuten har fått trent en god del i.

Da det ble avholdt jubileums-NM i Oslo i 2022 – jubileum i anledning av at konstruktør Jan Herman Linge ville ha fylt 100 år – samlet mesterskapet en rekke gamle hot shot’er i Yngling. Tidligere OL-seiler og Star-mester Eivind Melleby vant. For Petter Hermansen & Co vanket det en ny 4. plass. Joakim Skovly/Kjell Eirik Irgens Henanger/Simen Granviken ble beste båt fra Vestlandet på bronseplass.

– Etter mesterskapet fortsatte vi å jobbe med båten og optimalisere den for å kunne tette gapet til de beste.

Rekordtidlig NM

Gapet ble ikke bare tettet. I årets NM utviklet det seg et nytt gap – fra «Hoy Hoy!» og ned til de andre. For Skovly-laget, der Simen Granviken i år var byttet ut med Oscar Nøttingnes Skovly, betød imidlertid årets NM også fremgang for dem – fra bronse- og opp til sølvplass. Bronsemedaljene gikk til Yngling-veteranen Leif Kristian Garvik og laget hans fra Ran Seilforening. Med seg hadde han Kurt Furnes og Simen Guldberg.

Årets NM i Yngling, som ble arrangert av Askøy Seilforening, ble arrangert tidligere enn vanlig. Så tidlig at lagene i Øst-Norge knapt hadde fått båtene sine på vannet. Med noen få unntak kom de 19 lagene som deltok fra Vestlandet. Årsaken til det tidlige mesterskapet sies å være stor norsk interesse for å delta i klassens VM i Sundby i Danmark fra 22. til 27. juli.

Så langt er det påmeldt hele 48 båter til dette mesterskapet. Syv av dem er norske og selvfølgelig er årets norgesmestere blant dem.

– Det blir spennende. Vi har jo ingen bakgrunn med fleet-seiling i store felt. Jeg har alltid seilt kjølbåt og som liten og ung seilte jeg mest av alt i min fars Omega 34. Så jeg er spent på hvordan det vil gå og hva vi vil lære i VM.

Og når Petters far er nevnt, og navnet er Hermansen, så kan det bekreftes at Petter er sønnen til ikke ukjente Rolf Hermansen, som hele seilmiljøet i vest vil være vel vitende om hvem er – bemerket som han har gjort seg både som aktiv seiler og innen administrative oppgaver. Og når det gjelder Petters smule ydmykhet rundt det å kunne seile i store felt, kan det tilføyes at han ble norgesmester i Express i 2010 med 31 båter på startlinjen.

– Ja, men det var jo som mannskap, sier Petter Hermansen, som denne gangen satt til rors.

Også sølvlaget Skovly i båten «Fetter Fart» fra årets NM vil ta turen til VM i Danmark. Blant de åtte norske lagene på deltakerlisten i VM finnes også et annet velkjent Yngling-navn: Terje Wang i båten «Kjappfot». Han har med seg Peter Brandt jr. og Svein Sørensen. Terje har også vært norgesmester i Yngling, men det er 33 år siden.

Komplett resulktatliste

Mer om NM på www.yngling.no