– Jeg er blitt bedre i lite vind og jeg har eliminert feil jeg har gjort på lensene, sier Line Flem Høst, som er godt fornøyd med 5. plass i VM i ILCA 6.

I lite vind og i mye sjø – forhold som ikke akkurat har vært Line Flem Høsts favoritt – seilte KNS-seileren onsdag 10. januar inn til 2. plass i den avsluttende medaljefinalen i VM i Mar del Plata i Argentina. Hun sikret med det 5. plassen sammenlagt.

– Det var ganske stressende forhold og jeg hadde egentlig alt å tape i den finalen. 

For Line kunne ikke avansere høyere opp på resultatlisten – til det var poengforspranget til seilerne foran for stort – men bak henne var det atskillig tettere og mange konkurrenter som kunne ta henne igjen og skyve henne lengre ned på listen.

Medaljefinalen ble treningsseilas

– Sammen med treneren min, Stevn Le Fevre, ble vi enige om å se på medaljefinalen som en regatta der jeg skulle late som om jeg skulle beskytte en sølv- eller bronseplass. Det bidro til å gjøre medaljefinalen «ekstra viktig» for meg,. Jeg la en plan om at jeg skulle vinne starten slik at jeg kunne seile fritt til den siden jeg ville. Og det klarte jeg, og jeg vet jeg seiler fort når jeg får seile fritt. Og det funket, og det var deilig å avslutte mesterskapet med en god plassering og opplevelse, sier Line.IMG 9946KAN JUBLE: Trener Steven le Fevre og Line kan juble over 2. plass i medaljefinalen og 5. plass totalt i VM.

Medaljefinalen ble vunnet av Maria Erdi fra Ungarn, mens Line kom på 2. plass. Selve mesterskapet ble vunnet av Anne-Marie Rindom fra Danmark som Line er en god venninne med. De to bodde sammen under mesterskapet, og pappa Iens Ludvig Høst, som hadde tatt turen helt fra Norge, vartet dem begge opp med mat og servering før og etter seilasene.

– Ah, det var nydelig å slippe å tenke på å lage mat, og det at pappa var der og hjalp oss med det, var helt overlegent og til gigahjelp. Anne-Marie og jeg støttet hverandre også veldig godt, forteller Line.

Pangstart på mesterskapet

Line startet mesterskapet med å vinne første seilas.

– Det var en pangstart. Jeg har lenge følt at treningen i høst og vinter har vært veldig bra, men det var lenge siden jeg har seilt regatta med hele feltet av seilere, så jeg visste jo ikke hvordan jeg lå an. Så da var det veldig godt å starte med en seier.

Hun forteller at hun nå får til lensene enda bedre enn før. Der tar hun mange.

– Jeg har alltid stort sett seilt veldig bra på lens. 80 prosent av dem har vært bra, og så har de resterende 20 prosentene vært tilsvarende dårlig. Nå har jeg fått trent og forbedret meg mye, så nå er det ikke lenger så mange langsomme prosent igjen. Nå klarer jeg å holde en veldig høy gjennomsnittsfart på lensene.

1. dag av mesterskapet ble avsluttet med en formidabel haglbyge med kraftig vind. Tilsvarende kraftig vind var det også etter 2. dags seilaser.20240105 ILCA6Ww mc 13949HAGLBYGE: 1. VM-dag ble avsluttet med en skikkelig haglbyge. FOTO: Matias Capizzano

Fikk bommen i hodet

– Det kom noen skikkelige stormkast med vind opp mot 20 m/sek da jeg holdt på å ta opp båten på rampen inne i havnen. Bommen svingte plutselig kraftig inn i hodet på meg. Det medførte at jeg seilte med skikkelig vondt i hodet de neste to dagene.

Line forteller at hun måtte forsøke å jobbe seg rundt hodesmertene, så de ikke skulle ta oppmerksomhet og knekke henne.

– Jeg fikk god hjelp av Steven og mentaltreneren Fam Lockert på Olympiatoppen. Fam har nettopp fått ansvaret for seilerne etter at Erik Hofseth, som jeg hadde før, sluttet, og jeg hadde bare truffet Fam en gang før ansikt til ansikt. Så dette var en skikkelig ildprøve på at dette funket. Og det gjorde det.

Selv med hodepine seilte Line godt, og i den siste lettvindsseilasen i den innledene kvalifiseringen, fikk Line bekreftet at hun nå også henger godt med verdenseliten i lettvind, noe som har vært hennes achilleshæl tidligere. 

Under den første dagen med gullfinale seilte Line inn til 2. og 10. plass, mens nesten alle av hennes hardeste konkurrenter røk på en smell i en av seilasene. Dermed føk hun opp til 2. plass sammenlagt og lå an til sølvmedlaje.

En plan slo feil

Neste dag var det imidlertid Line som fikk seg en smell.

– Jeg følte meg veldig klar for seilasene denne dagen, og hadde lagt en plan for første seilas. Jeg skulle gå for en god start og slå mot høyre så fort som mulig. Starten ble imidlertid middelmådig og jeg fant ikke noe godt spor til høyre. Så jeg endret plan og gikk til venstre. Det ble katastrofalt og jeg hadde kun tre seilere bak meg på toppmerket. 

Det ga henne en 36. plass i mål.

– Det var skikkelig kjipt, men jeg forsøkte å holde snuta oppe. Det var også mange andre av de beste som hadde fått mange poeng. I den andre seilasen hadde jeg en plan som jeg fulgte til punkt og prikke, men det viste seg dessverre at planen var feil. Da ble det en 20. plass og jeg måtte innse at medaljesjansene var i ferd med å svinne hen. Da fikk jeg i et øyeblikk et lite sammenbrudd. Heldigvis hentet jeg meg inn igjen i tredje seilas, og tenkte at nå må jeg bare kjempe for å kunne få være med i medaljefinalen.

Det endte med en 8. plass – og altså en 5. plass før medaljefinalen – en plass hun altså forsvarte med glans i medaljefinalen.IMG 9947ROM-VENNINNER: Verdensmester Anne-Marie Rindom og Line delte bosted under VM og ga hverandre gjensidig støtte under mesterskapet.

Komplett resultatliste

Ferie – og så trening igjen

Nå etter VM reiser Line på en ukeslang familieferie i Argentina. Deretter går turen til Mexico der hun skal trene med kanadiske Sarah Douglas, som ikke fikk det helt til i VM og endte på 26. plass. Deretter blir det en periode med trening i Vilamoura i Portugal før neste store regatta, som finner sted på Palma i begynnelsen av april.