tirsdag, 01 september 2020

Jolleekspedisjon ga mersmak

Written by
TIL BORØYA: Jolleekspedisjonen gikk til Borøya der det var bading, telting og leirbål. TIL BORØYA: Jolleekspedisjonen gikk til Borøya der det var bading, telting og leirbål. FOTO: Jon Amtrup
– Vi seilte ikke særlig langt, heller ikke spesielt fort. Seilgleden og naturopplevelsen var likevel stor da Norges Seilforbund arrangerte sin første jolle-ekspedisjon, sier Jon Amtrup – turseilingsansvarlig i NSF.

Turseiling med jolle er en litt annerledes form for seiling enn de fleste er vant med. Norges Seilforbund ønsker å motivere flere til å prøve, og arrangerte derfor i helgen som var en «jolleekspedisjon» for unge seilere.

– Tre båter og seks deltagere i den første jolleekspedisjonen er vi veldig fornøyde med. Spesielt tatt i betraktning at vi i all hast måtte flytte arrangementet fra Tønsberg og inn i fjorden til KNS på grunn av dårlige værmeldinger. Det var meldt mye vind og regn. Mye vind ble det, men heldigvis ikke regn, forteller Amtrup.

Ekspedisjonen gikk fra Ulabrand Seilsenter på Bygdøy til Borøya utenfor Sandvika på lørdag. KNS hadde lånt ut RS Quest-joller og en RIB. 

Stake 
 UT PÅ TUR: På vei til Borøya var det turen som var målet – det gjaldt ikke å komme fortest mulig frem. FOTO: Jon Amtrup

– Turen ut til Borøya gikk i varierende vinder fra nord, men seilere fikk testet seg og det var mye latter å høre om bord.

På Borøya ble telt slått opp, og det ble bading, rydding av strender og grilling. Kvelden ble tilbrakt rundt bålet av deltagerne som var i alderen 17 til 34 år. 

 Rundt bålet
 RUNDT BÅLET: Om kvelden var det gode historier og samvær rundt bålet. FOTO: Magne Klann

– Den ene deltagerne som ikke tidligere hadde seilt, meldte seg på fordi hun elsker friluftsliv. Og hun ble absolutt hektet. En ny turseiler ble definitivt rekruttert.

Jon Amtrup retter en takk til KNS for lånet av båter, og ikke minst for alltid oppmuntrende tilrop og løsningsorientering på høyt nivå fra Lene Johansen i foreningen. KNS har allerede planer om å arrangere en tilsvarende ekspedisjon i egen regi, forteller han. 

– Dette er et konsept som passer alle foreninger som vil beholde de ungdommene som ikke har så lyst til å seile regatta etter en stund, og som vil ha et rekrutteringstiltak for friluftslivsinteressert ungdom. Norges Seilforbund skal nå utarbeide en konseptpakke – kall det en oppskrift – for slike ekspedisjoner som seilforeningene rundt om i landet kan nyttiggjøre seg av, sier Jon Amtrup.

Norges Seilforbund kommer også til å arrangere en jolleekspedisjon igjen. 

– Dette frister til gjentagelse, sier Jon Amtrup.

 I jolla
 FOR ALLE FORENINGER: Norges Seilforbund skal nå utarbeide en oppskrift på hvordan jolleekspedisjoner kan arrangeres rundt om i seilforeningene. FOTO: Jon Amtrup.