Morten Jensen

Morten Jensen

19 ungdomslag er nå klare til å gyve løs på 2. runde av ungdomsligaen. Det skjer i Åsgårdstrand kommende helg.

Ungdomsligaen må ha gitt mersmak, for i tillegg til de 14 lagene  – med unntak av ett som deltok i runde 1 i Ålesund – stiller ytterligere seks lag til start når runde to skal seiles i Åsgårdstrand. De nye lagene kommer nesten alle fra Østlandet, men et av dem har tatt turen over fjellet fra Bergen.

Se deltagerlisten i Åsgårdstrand

Ungdommene som deltar må være i alderen fra 14 til 20 år (født i 2002 til og med 2008), og alle på et lag skal være fra én og samme forening.

– I år, som jo er den første sesongen for ungdomsligaen, har vi imidlertid tillatt blandingslag. Foreninger som ikke har klart å samle et lag selv, kan supplere med seilere fra en annen forening., sier Magnus Hedemark, som er NSFs prosjektleder for såvel seilsportsligaen som ungdomsligaen.

I ligarunden i Åsgårdstrand er det to slike lag. Tønsberg og Sandefjord Seilforening har gått sammen om et lag, og Fredrikstad og KNS om et annet.

– Til neste år vil vi imidlertid ha rene foreningslag, for i likhet med seilsportsligaen er også ungdomsligaen en lag-konkurranse mellom landets seilforeninger, sier Hedemark.

Og mens de to stevnene i år ikke har noen sammenheng og seiles enkeltvis, vil neste års ungdomsliga gi et sammenlagt-resultat etter det antall runder man bestemmer seg for å arrangere.

Ran Seilforening skal forsvare seieren

I den første runden i Ålesund var det Ran Seilforening som gikk til topps. Laget hadde Oscar Nøttingnes Skovly som skipper, og med seg hadde han tvillingene Tinus og Tiliam Strømme, Emilie K. Nilsen og Magnus Torsvik. Laget har også seilt flere runder i seilsportsligaen sammen, og de var definitivt blant forhåndsfavorittene før stevnet i Ålesund. I Åsgårdstrand skal de forsvare posisjonen sin.52331516698 288e433108 oVINNERE I ÅLESUND: Ran Seilforening vant 1. runde i Ålesund, og stiller i Åsgårdstrand som forsvarere av têtposisjonen sin. FOTO: Henrik Eriksen

På plass nummer to i den første runden kom blandingslaget til Tønsberg og Sandefjord. På det laget stilte Marie Butler Wang, Iver Elias Holm, Sindre Angell-Hansen og Nanna Juell-Bergan. Marie er fra Tønsberg, de tre andre fra Sandefjord.

For Marie vil denne ligarunden også gi verdifull trening og erfaring før Mesternes Mester, der hun også er en av skipperne på deltagerlisten og representerer WASZP-klassen. Tilsvarende erfaring vil også Jenny Skirstad Pollen på Bærum-laget i ungdomsligaen få. Hun stiller i Mesternes Mester 14. og 15. oktober som representant for 29er-klassen.

Et rent lag fra Tønsberg Seilforening kom på tredjeplass i Ålesund og skal følgelig forsvare pallplassen sin i Åsgårdstrand. Sivert Foyn-Andersen er skipper for laget, og med seg har han Ida-Linn Vittersø, Emil Schøning-Olsen og Marie Lepperød. I Åsgårdstrand vil laget bli ytterligere forsterket med unge Victor Lööf, som vant NM i Optimist. Han bor i Åsgårdstrand og er sønnen til den svenske OL-stjernen Fredrik Lööf.

Også Marie på dette laget vil ta med seg erfaringene fra denne runden, når også hun stiller som skipper for eget lag i Mesternes Mester på samme sted om to uker. Hun stiller som norgesmester i ILCA 6-klassen for damer.

Stavanger med August Hanevik som skipper kom på 4. plass i den 1. runden, Horten med Helene Grenne på 5. plass og KNS med Markus Berthet på 6. plass.

Seks nye lag

De 14 lagene som møttes i Ålesund, skal nå bryne seg mot seks nye lag som stiller til den andre runden: Fredrikstad/KNS har Jacob Wærsten som skipper, Oslo med Hedda Habrecht, Bundefjorden med Einar Olaf Blydt Aarnæs, Bergen med Albertine Lind, Nesodden med Eskil Ova og Soon med Kim Leon Krogsæter. Av disse lagene blir nok trolig laget fra Nesodden den hardeste nøtten å knekke. Eskil har med seg Vetle Støen, Erik Woo og Jonas Sørlie, og de har solid erfaring med seiling i eliteserien i seilsportsligaen.

– Jeg gleder meg veldig til denne runden av ungdomsligaen som virkelig er blitt et friskt pust inn i norsk seilsport, sier Magnus Hedemark, som etter stevnet i Ålesund også uttalte dette:

– Stevnet ble veldig vellykket, og det var mange begeistrete ungdommer å se. Det å oppleve hvordan vennskap og seilglede smeltet i hop under arrangementet, var nærmest rørende. Det var veldig morsomt å arrangere et ligastevne for ungdommene.

onsdag, 28 september 2022

Et toppidrettsliv i sus og dus?

Utøvere fra ti idretter er gått sammen om å fortelle om hvilke utfordringer de har i sin satsing mot OL og toppen internasjonalt i en liten idrett med svært begrenset økonomi. Nå appellerer de til det idrettsinteresserte norkse publikummet om å få litt hjelp! Her er deres ord:
Vi elsker idretten vår, og så lenge vi kan huske har det store målet vært å konkurrere med det norske flagget på drakta. Det har vi klart, og det er vi utrolig stolte av. Men det har kostet, og nå trenger vi et nasjonalt løft for nye magiske øyeblikk.

Det kjennes ubehagelig, men la oss si det rett ut: Vi som signerer denne kronikken, er Norges fattigste toppidrettsutøvere. Når vi nå roper ut vår fortvilelse, så er det en bønn om å få med næringslivet og folket frem mot Paris-lekene i 2024. Sammen med Olympiatoppen, har vi skapt SUMMIT 2024. Dette er et initiativ for å løfte de fattigste olympiske og paralympiske sommeridrettene, og for å øke de norske medaljesjansene i disse idrettene under Paris-lekene i 2024. Nå vil vi ha deg med på laget!

Toppidrett koster penger – uavhengig av om vi driver med roing, seiling, kampsport, triatlon, skateboard, padling, bordtennis eller skyting. For det er ingen tvil om at det er store forskjeller mellom idrettene våre, men likevel har vi de samme utfordringene: Økonomien til å satse på toppidrett, er elendig – både i forbundene og for oss som enkeltutøvere. Vi lykkes ikke med å skaffe penger fra næringslivet på egenhånd. Dette begrenser mulighetene for flere medaljer, og gjør både idrettene, forbundene og utøverne til økonomiske tapere.

Det er blitt skapt et mediebilde av at toppidrettsutøvere lever et økonomisk liv i sus og dus. Dette gjelder kun et fåtall. Vi unner disse utøverne all suksess, og de fortjener hver eneste krone, men for mange norske toppidrettsutøvere, er realiteten en helt annen.

For eksempel måtte landslaget i roing droppe årets første verdenscup på grunn av økonomien. Vi vet at landslagsutøvere må sponses av foreldre eller bo hjemme for å klare livsoppholdet. Det finnes også noen idretter som har egenandel for å være på landslaget, og samlinger må betales av egen lomme.

Ifølge Olympiatoppens statistikker tjener over halvparten av Norges toppidrettsutøvere mindre enn fattigdomsgrensen på 260 000 kroner. Økonomien påvirker utøveres muligheter og vilje til å satse. I tillegg nøler jenter mer enn gutter når det kommer til å satse på toppidrett, nettopp fordi den økonomiske situasjonen er såpass krevende og usikker. Vi trenger flere jenter, og vi trenger økonomisk forutsigbarhet. Flere jenter betyr bedre konkurranse nasjonalt, som igjen betyr bedre utøvere, og som til slutt kan resultere i flere norske medaljer.

Flere jenter betyr bedre konkurranse nasjonalt, som igjen betyr bedre utøvere, og som til slutt kan resultere i flere norske medaljer.

Under OL i Tokyo var det kun landslaget i håndball som tok medalje på kvinnesiden. Vi har et stort potensial i årene fremover, og det er trist hvis økonomi skal være en barriere for kvinner i toppidretten. Og det er ekstra trist dersom økonomi skal stå i veien for flere norske medaljer.

Noen av oss driver med de nyeste idrettene på OL-programmet, og noen av oss driver med de mest tradisjonsrike sommeridrettene i norsk OL-sammenheng. De to idrettene som Norge har tatt desidert flest medaljer i under sommer-OL, seiling og skyting, er med i SUMMIT 2024. Som nasjon har vi til sammen tatt 64 medaljer i sommer-OL i disse to idrettene. Faktisk er fem av de seks idrettene som Norge har tatt flest medaljer i, representert i dette fellesskapet. Likevel blir vi sittende igjen med dårlig økonomi og fattige utøvere.

Det må vi gjøre noe med, og vi inviterer derfor hele det norske folk og sponsorer til å ta del i et løft for de fattige sommeridrettene. Vi er bare fem millioner mennesker i Norge, men sammen kan vi gjøre Norge til en enda sterkere sommeridrettsnasjon. Det er «Norge mot røkla», og vi kan vinne – dersom vi står samlet!

Hilsen,

 • Casper Stornes, triatlon
 • Aida Dahlen, bordtennis
 • Richard André Ordemann og Eliza Frazier Haugen, taekwondo
 • Jeanette Hegg Duestad, skyting
 • Elias Nilsen, skateboard
 • Amund Vold, padling
 • Helene Næss og Marie Rønningen, seiling
 • Jenny Marie Rørvik og Siri Eva Kristiansen, roing

Det er «Norge mot røkla», og vi kan vinne – dersom vi står samlet!

Norges Seilforbund arbeider for tiden med å fastlegge kriteriene for den kommende uttakningen til Paris-OL i 2024. Kriteriene vil ventelig være ferdig i løpet av oktober.

Sportssjef Eirik Verås Larsen har den siste tiden gjort ferdig et utkast til kriterier for hvordan den kommende OL-uttakningen skal foregå.

– Dette utkastet har vi nå sendt til alle seilerne på landslaget og utfordrerlandslaget – pluss noen seilere til som kan være aktuelle i denne sammenhengen. I tillegg har alle seilforeningene disse seilerne seiler for, fått utkastet, som vi har bedt om innspill på, sier Eirik Verås Larsen.

Han forteller også at han har en tett dialog med Olympiatoppen (OLT) og med sportssjefer i andre seilnasjoner og i andre idretter for å kartlegge hvordan de gjennomfører sin uttakning og hvilke erfaringer de har.

– Målet med å delta i OL i Frankrike i 2024 er helt klart å ta medaljer der, og NSF og OLT ønsker å legge opp til en uttakning og et opplegg som kan bidra til at vi sender seilere til OL som er best mulig rustet til å kunne klare dette innenfor de budsjettene NSF rår over, sier generalsekretær Per Christian Bordal.

De endelige kriteriene for uttakningen vil ventelig være klare i løpet av oktober.

– NSF er opptatt av at kriterier for uttak skal være tydelige og transparente og at utøvere, trenere, seilforeningene og seil-Norge for øvrig, forstår hvilke kriterier som legges til grunn og hvordan prosessen for uttak vil foregå. Det er Olympiatoppen som til slutt avgjør hvem som skal representere Norge i OL – etter en innstilling fra sportsjefen i NSF, sier president i Norges Seilforbund, Guro Steine. 

Men først er det nasjonskvalifisering

Hvor mange land som får anledning til å sende seilere til OL i 2024, er begrenset. I hver av de ti OL-klassene er det satt et maksimum deltakerantall, og hver nasjon kan kun sende en seiler/ett lag i en klasse. Til sammen skal det delta 330 seilere – 165 damer og 165 herrer – fordelt på ti klasser i seilasene i Marseilles. De to ILCA-klassene, ILCA 6 for damer og ILCA 7 for herrer – har de største kvotene. I hver av dem får det delta seilere fra 40 nasjoner.

For å bestemme hvilke nasjoner som skal få delta i hvilke klasser, deles OL-plassene ut etter et nasjonskvalifiseringssystem. Den første og største nasjonskvalifiseringen finner sted til neste år i Haag i Nederland, der det internasjonale seilforbundets VM skal foregå. Mesterskapet foregår fra 10. til 20. august 2023. Etter dette mesterskapet suppleres antallet som får delta i de ulike OL-klassene, ved ulike regionale kvalifiseringer – og helt til slutt en egen «last chance regatta» i 2024.

Verdensmesterskapet i Haag blir med andre ord det første nøkkelhullet de norske seilerne må igjennom for at Norge i det hele tatt skal kunne få sende seilere til OL. Når en nasjon er kvalifisert, er det så opp til den enkelte nasjon å ta ut sine beste seilere til OL.

Og det er kriteriene for dette uttaket som det nå legges siste hånd på.

BEKREFTET PÅMELDT. Christoffer Sørlie vant bronse i årets NM i ILCA 7 og representerer denne klassen i Mesternes Mester.                                         

Lag:

ILCA 7

Christoffer Sørlie, Fredrikstad Seilforening (2000)
 • Mannskap: NN (0000)
 • Mannskap: NN (0000)
 • Mannskap: NN (0000)
TIDLIGERE PALL-PLASSER I MM
 • Ingen
NM-TITLER
 • Ingen
INTERNASJONALE MEDALJER
 • 2016 VM-sølv i Zoom8

tirsdag, 27 september 2022

Line og OL-sjefen i TV2-nyhetene

Onsdag morgen ved 08-tiden kan du høre Line Flem Høst og OL-sjef Tore Øvrebø snakke om små idretters økonomi når det gjelder det å satse mot toppen.

I dag, tirsdag 27. september, lanserte Norges Idrettsforbund og Olympiatoppen kampanjen «Summit 2024». Ti små idretter, deriblant seiling, har det til felles at de har vanskelig for å få oppmerksomhet og nå frem i media, og at de derigjennom ikke er interessante for å få de samme sponsorpengene mange av de store idrettene nyter godt av. Det gjør det ekstra krevende for utøverne i disse idrettene å nå toppen i sin idrett og å gjennomføre en satsing mot OL.

- I norsk toppidrett har vi hatt en utfordring i mange år. Det at vi har sommeridretter med fantastisk prestasjonskultur, og fantastisk flotte utøvere, men som mangler penger for å finansiere toppsatsingen sin. Vi har nå laget et system hvor vi har samlet ti idretter i en felles markedssatsing som heter «Summit 2024», sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

I TV2s nyhetskanal vil han og Line Flem Høst uttype hvilke utfordringer de små idrettene har. Innslaget er bebudet til cirka kl 08 onsdag morgen (28. september) – i fall du vil ha litt innput sammen med frokosten i morgen tidlig. Der vil de oppfordre hele det norske folk til å bidra til å støtte og gi disse ti idrettene, som alle representerer medaljesjanser i OL i Paris i 2024, et skikkelig økonomisk løft.

Les også: Et toppidrettsliv i sus og dus?

Vi har vist at Norge er verdens beste vinteridrettsnasjon. Nå ønsker vi å skape enda mer suksess – også om sommeren. Vi er ti idretter og 130 utøvere som står sammen som ett lag. Nå ønsker vi å ha deg med på laget – du er herved invitert.

Med SUMMIT 2024 gir vi folk og virksomheter muligheten til å heie frem våre medaljehåp i OL og Paralympics i Paris 2024. Send SMS «SUMMIT» til 2024. Du blir belastet for en engangsdonasjon på kr 100, og har også muligheten til å bli en del av vår faste heiagjeng.

– Oppskriften for å bli virkelig god i noe er å trene veldig mye –så også i seiling. Der andre kan knytte på seg joggeskoene eller tre på seg svømmedrakten for å være klar til trening, krever seiling et litt annet apparat rundt hver seiler for at han/hun skal få trent seiling. Vi har kommet langt med gode planer og dedikasjon, og vi håper virkelig at Summit 2024 kan være bidraget som gjør at i vi kan konkurrere på like vilkår med våre største konkurrenter, sier sportssjef i Norges Seilforbund, Eirik Verås Larsen.

Toppidrettssjefen oppfordrer folk til å gi

Toppidrettssjef Tore Øvrebø strekker ut en hånd til det idrettsglade norske folk.

– I norsk toppidrett har vi hatt en utfordring i mange år. Det at vi har sommeridretter med fantastisk prestasjonskultur, og fantastisk flotte utøvere, men som mangler penger for å finansiere toppsatsingen sin. Vi har nå laget et system hvor vi har samlet ti idretter i en felles markedssatsing som heter SUMMIT 2024. Vi ønsker at du skal være med å støtte disse utøverne i jakten på medaljer i Paris.

På denne reisen mot medaljer i Paris har vi laget en serie om hvordan toppidrettsprestasjoner skapes – og hva som skal til for å bli best. Frem mot lekene i Paris vil utøverne dele treningserfaringer, hva som skaper suksess, motgang – alt som handler om veien mot Paris 2024. 

Ti særforbund

SUMMIT 2024 er et samarbeidsprosjekt mellom Olympiatoppen og bordtennis, skateboard, bryting, kampsport, padling, seiling, roing, skyting, svømming og triatlon. Ti idretter, sammen som ett lag.

Pengestøtten som privatpersoner og bedrifter gir, samles inn til en felles pott. Alle midlene som samles inn, går direkte til fordeling mellom de ti SUMMIT 2024-idrettene. Totalt 130 landslagsutøvere fra disse ti idrettene vil få støtte fra SUMMIT 2024.  

Slik bidrar du

Ved å sende SMS «SUMMIT» til 2024 blir du belastet for en engangsdonasjon på kr 100. Om du ønsker å gi mer, kan du sende kodeord «SUMMIT» mellomrom «ØNSKET BELØP» for å støtte med valgfri sum. Beløpet blir belastet din mobilregning.

Dersom du heller ønsker at kjøpene blir belastet ditt bank- eller kredittkort, kan du endre din betalingsmåte ved å logge inn på strex.no/minside. Uansett om du velger å belaste mobilregningen eller bank-/kredittkortet, har du full oversikt over dine donasjoner og kjøp på strex.no/minside. Strex er eid av Telenor, Telia og ICE, og er mobiloperatørenes betalingstjeneste som du har inkludert i ditt mobilabonnement.

Over 500 kroner?

Ved støtte over grensen for uregistrerte kunder (500kr) vil det automatisk gå en SMS med lenke til registrering / innlogging hos Strex. Kunden følger da denne lenken og identifiserer seg med mobilnummer, engangskode og personnummer. Transaksjonen (donasjonen) vil i dette tidsrommet holdes på vent, slik at den vil gå gjennom når kunden har fullført registrering mot Strex.

 

I haugen av RIB-er som vil være i bruk under seilsportsligaen i Grimstad denne helgen, vil det være en som skiller seg ut. Den er lydløs, går på strøm og kommer fra Lillesand.

– Dette begynte for omtrent fem år siden da jeg på en norgescup så mer enn 30 RIB-er som lå på vannet og gikk på tomgang. Da bestemte jeg meg for at dette må vi gjøre noe med. Dette er dårlig for miljøet, men vi må kunne fikse dette, tenkte jeg. Seiling skal stå for et rent hav, og vi må ta det fra alle sider, sier Dave Talloen i Lillesand Seilforening.20190401 113826 MJPRENT HAV: Seilsporten fronter arbeidet for et rent hav og klimavennlige løsninger på sjøen. Men når det gjelder olje-bruken RIB-er medfører, har den ennå en del svin på skogen. Bildet er fra Mallorca under en regatta der, og da bildet ble tatt var nesten like mange RIB-er i bruk ute på sjøen… FOTO: Morten Jensen.

Og det var da foreningens jolleavdeling vokste og behovet for en RIB til kom, at disse tankene ble til en realitet. Seilforeningen ønsket å se på muligheten for å anskaffe en RIB med el-motor og begynte å sondere markedet. De satte opp en spesifikasjon for behovet de hadde, og siden dette var en første test, ville de satse på en liten trener-RIB:

Den skulle være cirka 3,5 meter lang, ha jockey-konsoll og ha en el-motor på under 10 hk slik at ungdommer uten båtførerbevis kunne bruke den.  Båten måtte kunne brukes en he dag under regattaer eller med seilskole uten å måtte lades. Batteriet måtte få plass i jockey-setet, og det måtte kunne taes ut for å bli ladet. Og det måtte bli fulladet i løpen av en natt.

Firmaet Green Waves AS definerte en el-pakke som passet dette behovet, og løsningen ble:

 • Epropulsion utenbordsmotor med teleflex-styring på 6kW (ca. 10hk) rett fra hylle.
 • Batteribanken, som består av tre pakker, hver på 2.5kWt og ca. 22 kg, noe som gir en økt fleksibilitet under montering/demontering.
 • Hurtigkoblinger for kraft og kommunikasjon gjør at batteriene kan tas på land på tre minutter. Inni batteripakken er det prismatiske LFP-celler av høy kvalitet med forventet levetid på 2000 sykluser eller ca. 5 år før kapasiteten er redusert med 20 prosent.

GOVI AS tilbød LSF en RIB av typen Highfield CLv360 med aluminiumbunn og konsoll til en sponset pris. Dette sier Talloen er en robust løsning med tanke på at RIB-ene blir hard brukt på treninger.

Lillesand Sparebank sponset fremdriftspakken fra et miljøfond for å hjelpe Lillesand Seilforening til å begynne med sitt grønne skifte.EL rib2GODE ERFARINGER: Lillesand Seilforening har brukt RIB-en i hele sommer og har gode erfaringer. FOTO: Lillesand Seilforening.

Gode erfaringer

Denne RIB-en vil de ha med seg og vise frem under helgens seilsportsliga-runde hos naboforeningen Grimstad. Og om erfaringene så langt, sier Talloen:

– Den er lydløs under kjøring, og det gjør det så mye lettere å snakke med barna på vannet. Kjøring er dessuten komfortabel og lett. Batteripakken er lett å ta ut og kan lades over natten. Under Sørlandscupen er den blitt brukt som dommerbåt med varierende fart, og etter en dags kjøring brukte den mindre en 50 prosent av kapasiteten. Forbruk ble ca. 930 W/t. Dette betyr at båten kan brukes i åtte timer på vannet under en vanlig regatta, noe som dekker behovet for de fleste.

Erfaringene med RIB-en har gitt mersmak:

– Neste prosjekt på listen er en større RIB med 45kW el-motor, men de er ikke så lett tilgjengelig ennå, så den må vi vente litt på. Håpet er at batterier da er litt billigere og lettere, sier Dave Talloen.

onsdag, 21 september 2022

Blir det BI Athletics eller Grimstad?

Seilsportsligaen avsluttes kommende helg i Grimstad. Der kan det bli tidenes første ligaseier til et studentlag – eller hjemmeseier til sørlendingene.

For etter de tre første rundene i eliteserien ser kampen om seieren ut til å stå mellom studentlaget til BI og Grimstad Seilforening. Kun ett fattig poeng skiller de to lagene før den siste og avgjørende runden, som skal foregå på Groosefjorden utenfor Grimstad. Det er sørlendingenes hjemmebane.

– Når det kommer så mange gode seilere, er det vanskelig å si hvor mye det hjelper oss at vi kjenner fjorden godt. Men forhåpentlig har vi noen triks som kan gi oss en fordel. Groosefjorden er jo et av Norges beste baneområder, så jeg tror mange vil trives her, sier skipper for Grimstad-laget, August Austefjord.

Grimstad Seilforening har mønstret sine seks beste seilere som skal seile om seieren i eliteserien. Og de er godt forberedt.

– I forberedelsene til finalen har vi snakket og visualisert mye. Både situasjoner, det vi er gode på og vi har prøvd å utvikle oss på de områdene vi har litt å gå på. Nå i denne siste uken har vi også fått ned noen båter vi trener med og tester ut det vi har reflektert over siden vi seilte i Stavanger, sier Austefjord.

Lagseier for hele foreningen

En seier etter endt sesong har den ekstra bonusen at den gir direktebillett til Sailing Champions League-finalen i seiling i 2023. Lag nummer to og tre får også en plass i Sailing Champions League, men de må ut i kvalifisering mot lag fra 25 andre nasjoner for å kunne nå finalen. 

Derfor er en seier i eliteserien sammenlagt viktig. Den er også viktig fordi den betyr noe lokalt i seilmiljøet i Grimstad. August forteller:

– Å være i den posisjonen vi er i nå, er utrolig morsomt og betyr mye. Vi har vært med nesten siden starten av seilsportsligaen, og vi har bygd kompetansen vår stein på stein. Vi har lagt ned mye innsats, både på vannet og i for -og etterarbeidet i forbindelse med stevnene. Målet de siste sesongene har vært å kvalifisere oss til Sailing Champions League. Vi var veldig nær med å klare det i fjor, og vi følte at vi egentlig var gode nok til å kvalifisere oss. I år har vi luket ut flere småfeil og økt bunn-nivået vårt. Ettersom vi er ganske mange seilere som har rullert på å seile i de siste årene, er det ganske mange seilere i foreningen som har et forhold til seilsportsligaen. Vi føler de gode resultatene som har begynt å komme, er et resultat av hvor gode vi har vært til å spre kompetansen videre i foreningen. 

– Derfor vil det å kvalifisere oss til Sailing Champions League være en lagseier for hele foreningen, avslutter han.284666414 1938408719696144 8597506453639175629 nSAMKJØRTE: BI Athletics har hatt det samme laget både i vår hjemlige liga og i Sailing Champions League, noe som har gjort dem svært samkjørte. FOTO: Sailing Champions League

Samkjørt til fingerspissene

Grimstad-laget vil imidlertid få kamp på døren, for det er mange lag og mange gode seilere som lett kan gjøre det vanskelig å hevde seg i hver enkelt flight. Og det laget som vil ha et ekstra blikk rettet mot hjemmelaget, er studentene fra Handelshøyskolen BI. De går jo tross alt inn i den siste runden med en knapp ledelse.

– Jeg tror det viktigste for oss for å klare å beholde têtposisjonen vår, blir å holde hodet kaldt og unngå unødvendig feil. Nivået i seilsportsligaen er blitt så høyt at små feil ofte straffes hardt, og det er vanskelig å seile seg opp igjen. Fokuset blir naturlig nok å slå Grimstad-laget, men selv om Grimstad som vanlig stiller med et utrolig sterkt lag, bør vi ikke glemme at det også stiller seks-syv andre lag som alle kan vinne den siste serierunden. Så her må vi bare gjøre vårt beste, sier Jon Alexander Hvam, skipper på laget til BI-studentene.

BI Athletics har stilt med det samme laget i alle de tre foregående serierundene. Laget har også vært igjennom en kvalifiseringsrunde i Sailing Champions League og deretter selve finalen tidligere i år.

– Vår største styrke ligger nok i rutinene som vi har opparbeidet oss gjennom jevnlig trening og matching mot andre lag både her i Norge og i utlandet. De siste årene har vi hatt et samarbeid med Oslo Seilforening, som har gitt oss muligheten til å bruke deres to J/70-er til både trening og regatta. Her har vi fått testet ulike teknikker, og vi føler vi nå har teknikken og samarbeidet som kreves for å prestere i eliteserien.

Perfekt for et studentbudsjett

Lagets innsats i seilsportsligaen er blitt lagt merke til blant medstudentene, og Jon Alexander forteller at interessen for regattaseiling nå er voksende etter noen trege korona-år.

– Det fine med seilsportsligaen er at vi får vi en unik mulighet til å konkurrere mot landets beste foreningslag til en pris som passer et studentbudsjett. Det i kombinasjon med morsomme sosiale opplegg gjør seilsportsligaen til et perfekt konsept for studenter. 

Selv om seilingen og resultatene til de fire på BI-laget har gitt mersmak, er det slik i et studentliv at ingenting varer evig. Til neste år har alle fire på laget, Anette Heldal, Even Eide Onstad og Vegard Sandnes avlagt sine eksamener, og da må nye seilere overta.

– Styret i BI Athletics Seiling jobber jevnlig med rekruttering til foreningen med sosial seiling og nybegynnerkurs hvor de mest ivrige får muligheten til å prøve seg i ligaen. Vi har allerede nå samlet et lag som trener sammen med oss og som er klare til å ta over stafettpinnen neste år, sier Jon Alexander Hvam.

Og hvor morsomt hadde det ikke vært for de nye studentene å overta den pinnen fra et lag som ligger helt på topp?

Utfallet av eliteseriens mangfoldige flighter og runder for sesongen 2022 faller kommende helg, og arrangørene i Grimstad vil gjøre alt hva de kan for å formidle spenningen rundt om til seilmiljøene i det ganske land, og spesielt til de 30 seilforeningen som er med i seilsportsligaen. Det vil være mange supportere som sitter foran PC-en eller som følger med der de måtte være med mobiltelefonen i hånden.

Planen til arrangørene i Grimstad er å overføre ligarunden på Groosefjorden direkte på Youtube.

onsdag, 21 september 2022

Ikke gå glipp av Hvasser-samlingen

Høstens store treningssamling for seilere og trenere på Hvasser nærmer seg, og allerede nå 68 seilere påmeldt. – Men det er plass til flere, sier Emilie Kathrin Vabø.

Treningssamlingen der både landslagsseilere og landslagstrenere vil være til stede, er blitt en årlig tradisjon, og den er en gyllen anledning for alle seilere i ILCA-klassene 4, 6 og 7, 29er, WASZP, iQFOiL og RS Venture, til å suge til seg lærdom fra landets beste seilere og trenere.

Det er også en gyllen anledning for alle landets klubbtrenere til å bli oppdatert og kunne ta del i landslagstrenernes erfaringer. Det vil også bli avholdt trener- og utøverseminarer i forbindelse med samlingen.

Samlingen avholdes på Hvasser fra 7. til 9. oktober.

Landets beste trenere og seilere

– Jeg tror aldri vi har hatt en samling med så mange gode trenere før. Vi får også hjelp av flere seilere på landslaget og utfordrerlandslaget, sier Emilie Kathrin Vabø, breddekonsulent i Norges Seilforbund.

Hun nevner noen eksempler på hva seilerne kan vente seg:

Pia Dahl Andersen og Nora Edland vil være ternere og hjelpere for 29er-klassen. De har jo selv tidligere vunnet VM i klassen, så bedre ekspertise kan man ikke få fatt i. ILCA-klassen vil bli fulgt av blant annet Frode Jørstad, Mathias Mollatt og Bjørnar Erikstad, og WASZP-seilerne vil ha med seg trener 3-kandidat Mads Severin Hassum-Olsen. For å hjelpe  iQFOil-seilerne kommer tidligere OL-aktuelle Sebastian Wang-Hansen og Arthur Ulrichsen.

Foruten seilingen på land, vil det også være samlinger om kvelden. Marie Rønningen og Thomas Guttormsen vil snakke om sitt samarbeid på landslaget, og Hermann Tomasgaard vil gi alle deltagerne og trenerne et innblikk i hvordan han har jobbet sammen med Finlands ILCA 7-ener, Kaarle Tapper og veien mot Tokyo-OL.

– Det blir veldig mye spennende både for seilere og trener, sier Emilie, som understreker at samlingen ikke bare er for seilere som skal forbedre seg og som vil lære, men også i høyeste grad for klubbtrenere rundt om i landet som på Hvasser vil få en unik anledning til å suge til seg kunnskap fra Norges beste seilere og trenere. Kunnskap de senere kan ta med seg hjem i sitt lokale miljø.

Paraseilere for første gang

Hvasser-samlingen blir også den aller første der paraseilerne vil være med for fullt.

– Det vil være ett, kanskje to RS Venture-lag med på samlingen, og det er utrolig bra og en milepæl, sier Emilie.

Hvasser-samlingen er tenkt å være en avslutning på seilsesongen og en kickstart på vintersesongen og forberedelsene til seilingen i 2023.

Påmelding og praktiske opplysninger fins på arrangementets Manage2Sail-side.

onsdag, 21 september 2022

Medaljegrossisten tok nok et gull

Kristoffer Spone er medaljesanker nummer én i Norge. Med NM-gullet i Express i helgen som var, vant han sin 49. NM-medalje totalt – og sin 4. NM-medalje for året!

Tidligere i år har Kristoffer Spone (KNS) – eller Koffer, som han kalles blant alle seilere som har møtt ham –vunnet tre sølvmedaljer; i Killing, Soling og Melges 24. Ingen av disse medaljene har imidlertid gitt ham billett til Mesternes Mester 14. og 15. oktober. Express-NM var derfor siste mulighet for ham til å komme på deltagerlisten i dette mesterskapet som han har deltatt i de aller fleste utgavene av siden MM startet i 2009.

Med dette – selvpålagte – presset på skuldrene startet derfor han og Christen Horn Johannessen Express-NM sammen med sine respektive sønner, Fabian og Pelle. Og de klarte brasene. Etter 10 av de 12 seilasene der hele åtte av de ti endte blant de tre beste og den dårligst tellende var en 5. plass, kunne de senke skuldrene noe og sikre seg inn mot sammenlagtseier i de to siste seilasene – foran Thomas Elvik og hans mannskap: Øistein Sabel Christoffersen, Magnus Brun og Espen Tønneson. 4,5 poeng ble til slutt differansen mellom dem. Bronsemedaljene gikk til Geir Victor Svendsen, Jan Petter Gamborg, Einar Marthinussen og Dag Anderesen fra Oslo Seilforening.

– Veldig moro å ta dette med gutta våre som er blitt ett år eldre siden sist, og som nå er blitt sterkere og enda raskere, sier Koffer.

Gullet i Express var Koffers 49. NM-medalje – det ligger med andre ord an til jubileumsfeiring i 2023! Medaljesamlingen hans består av 21 i gull, 17 i sølv og 11 i bronse. I tillegg har Koffer seks pallplasser fra Mesternes Mester: To 1. plasser (i 2009 og 2018), to 2. plasser (i 2010 og 2016) og to 3. plasser (i 2015 og 2017). 

Han stiller også i årets MM, men ikke med det hele og fulle mannskapet som vant Express-NM.

– Fabian satser også på alpin og er på samling i Østerrike og Pelle er opptatt på annet hold, så som erstatning tar Christen og jeg med oss Børre og Sigurd Hekk-Paulsen som vi vant sølv i Melges 24-NM med. Mesternes Mester blir sånn sett en super oppladning for oss til EM i Melges 24, som starter i Genova i Italia uken etter, sier Koffer.

De 49 NM-medaljene Koffer kan henge rundt halsen – det må begynne å bli ganske tungt – har han vunnet i intet mindre enn 16 forskjellige klasser! Den 16. klassen kunne han føye til i år, for noen medalje i Soling hadde ikke Koffer fra før. 

Alle NM-medaljene har Kristoffer Spone vunnet sammen med 38 forskjellige seilere! Flest medaljer har han vunnet sammen med Christen Horn Johannessen (23). Deretter har Børre og Sigurd Hekk Paulsen vært med å vinne  henholdsvis 14 og 12 medaljer. Sammen med Nils Hauff og Erik Kongshaug har han vunnet seks medaljer.

Resultater NM Express.

Kristoffer Spone med sine 40 NM-medaljer.MEDALJESAMLING: Bildet av Kristoffer Spone ble tatt i 2018. Siden den gang har samlingen økt med ti nye NM-medaljer! FOTO: Morten Jensen

Side 1 av 69