onsdag, 25 november 2020

Jorden rundt-seileren

Written by
DJUICE: Med Telenor som hovedsponsor og et prosjekt som skulle markedsføre selskapets mobilsatsing gjennom «Djuice», var Knut Frostad tilbake. DJUICE: Med Telenor som hovedsponsor og et prosjekt som skulle markedsføre selskapets mobilsatsing gjennom «Djuice», var Knut Frostad tilbake.
Ute i den store, internasjonale seilerverdenen er Knut Frostad trolig den aller best kjente norske seileren. Men han startet som brettseiler. Jubileumsboken «Seiling i Norge» forteller om ham:

Knut Frostad er født i 1967 og startet seilerkarrieren som brettseiler. 1980-tallet var en gullalder for norsk brettseiling med flere norske verdensmestre. I dette miljøet fikk Frostad utvikle seg og og ble tatt ut som reserve på det norske OL-laget i 1988. I 1992 tok han 7. plass i OL i Barcelona sammen med Ole-Petter Pollen i Flying Dutchman, og deretter satset han for fullt på havseilas og en profesjonell karriere.

Dette førte ham om bord i «Intrum Justitia» i Whitbread Round the World Race i 1993/94, før han lyktes med sitt eget prosjekt i 1997/98 med «Innovation Kværner» i et tobåtsprogram. Dette var det største sponsorprosjektet i norsk idrett på den tiden, og det vakte stor oppmerksomhet over hele landet, ikke minst takket være TV 2 som var mediapartner.

«Innovation Kværner» ledet racet etter to etapper, og de ble til slutt nr. 4 av ti båter. Det var en sterk prestasjon av et lag bestående av norske seilere, og Frostad ble rikskjendis. Etter seilasen skrev han boken Whitbread Round The World Rave: «Ansvarlig for det uansvarlige».

Forventningene var storemtil at laget skulle forbedre resultatet fra det forrige racet, men denne gangen buttet det litt imot for Frostad, som hadde valgt newzealenderen Laurie Dividson som konstruktør, mens konkurrentene satset på Bruce Farr. Om det var det som gjorde utslaget, er vanskelig å si, men Frostad & Co endte på 6. plass av åtte i regattaen, som nå hadde skiftet navn til Volvo Ocean Race.

Han fikk med seg et siste Volvo Ocean Race som vaktsjef på Torben Graels »Brasil 1» i 2005/06.

Julegave til seilere

Det hører videre med til historien at Knut Frostad var øvesrte sjef for Volvo Ocean Race fra 2008 til 2016. I dag er han toppsjef for Navico etter sittet i styret der i 14 år.

Boken «Seiling i Norge» forteller om flere markante og betydningsfulle seilere i Norges seilsportshistorie.

Boken er i salg og kan kjøpes direkte fra forlaget, Blue Ocean Media, og koster 379 kroner. Antagelig er det også en glimrende julepresang til familiens seilinteresserte.