torsdag, 07 januar 2021

Pia Dahl Andersen og Nora Edland vant HH-prisen

Written by
HH YOUTH AWARD: Etter en spennende avstemning vant til slutt Pia Dahl Andersen og Nora Edland Helly Hansen Youth Award 2020. HH YOUTH AWARD: Etter en spennende avstemning vant til slutt Pia Dahl Andersen og Nora Edland Helly Hansen Youth Award 2020. FOTO: Morten Jensen
Engasjementet rundt Helly Hansen Youth Award-avstemmingen har vært stort, og etter en jevn avstemning ble det til slutt Pia Dahl Andersen og Nora Edland som vant prisen.

Over 1700 stemmer ble avgitt til de fem kandidatene som kjempet i finalerunden om å vinne den nyinnstiftede Helly Hansen Youth Award-prisen. Publikums stemmer alene ville avgjøre hvem som skulle få Helly Hansen-klær til en verdi av 10 000 kroner, og da tidsfristen løp ut og stemmene var talt opp, var det til slutt Pia Dahl Andersen og Nora Edland, 49er FX-seilere fra KNS, som halte i land seieren.

– At vi var nominert til prisen, skapte stort engasjement blant vennene våre . De syntes det var kult, og dette ble delt og omtalt mye i sosiale medier i vennekretsen, sier Pia Dahl Andersen, som sammen med Nora Edland gleder seg til å kunne fornye garderoben med seilklær.

– Med mye seiling og trening blir det jo en del slitasje på utstyret, og det er særlig våtdrakter og treningstøy som får hardest medfart og blir først slitt.

 20191122 121947 MJP
 NYE KLÆR: Nora Edland (t.v) og Pia Dahl Andersen kan glede seg til å fornye garderoben med nytt Helly Hansen-utstyr. FOTO: Morten Jensen

Orginalitet, fremgang og engasjement

Helly Hansen Youth Award er ikke en pris som tildeles seilere på grunn av gode resultater. Det er underordnet. I stedet er det seilere som kan vise til orginalitet og oppfinnsomhet, ferdighetsfremgang og engasjement som blir plukket ut som kandidater til prisen. Det er publikum selv som foreslår kandidater til prisen, og det er publikum som avgjør hvem som til slutt skal vinne den. Den eneste inngripenen en jury har – og den består av representanter fra NSF og Helly Hansen – er å plukket ut fra tre til fem verdige kandidater til den avsluttende finalerunden.

Sesongen 2020 har vært spesiell for alle seilere, men for Pia og Nora ble den ekstra spesiell, for som ganske ferske FX-seilere har de til de grader måttet finne seg i å være «under dogs» i et tøft 49er-miljø. I hele 2020-sesongen har de trent mot 49er-seilere som seiler fortere enn dem, og  de har seilt med et av verdens beste FX-lag. Det har selvfølgelig vært givende og lærerikt, noe de er takknemlige for, men det har også vært frustrerende.

– Ja, vi har jo bare måttet glemme det å trene på å komme først. I stedet har vi forsøkt å trene på å seile taktisk på banen og på vindskiftene. I og med at vi ikke har kunnet hevde oss med båtfart, har vi i stedet måttet forsøke å seile lurt på banen. Så om vi har klart å være i nærheten av gutta, har det vært et tegn på at vi har lyktes med det. Vi har også fått trent veldig mye på boathandling og det tekniske.

De to KNS-seilerne forteller at dette var noe de hadde stor glede av under EM i Østerrike i sommer der det var mye skiftende vind.

 Pia Dahl Andersen og Nora Edland 49erFX
 FREMGANG: Mye og original trening mot gode treningspartnere har gitt Pia og Nora solid fremgang i 2020. FOTO: Morten Jensen

Stor fremgang

For blant annet å øve på balanse, styring og bruk av storeilskjøtet har Pia i tillegg til FX-seilingen seilt litt Waszp, og i tillegg har de to trent mye fysisk. Olympiatoppen Sørøst har hjulpet dem, og ved et treningssenter i Drammen har en trener der hjulpet dem i å bygge styrke og muskelmasse.

– Dessuten har vi tatt med oss mye av treningen vi er vant med fra langrenn, som løping og intervall-trening, sier Nora.

Grunnlaget Pia og Nora har lagt sammen med store doser med hjemlig trening sammen med 49er-gutta, Helene Næss, Marie Rønningen og treneren deres, Thomas Guttormsen, mener de har gitt dem stor fremgang.

– Ja, helt klart, sier de i kor.

– Spesielt er vi blitt bedre på boathandling og det tekniske. Mengdetreningen og antall timer i båten har vært gull verdt. Da vi seilte junior-VM i Risør i 2019, ble vi kjempestresset da det begynte å blåse, og vi var usikre på om vi ville klare en hel seilas uten å kullseile. Under EM i Østerrike var ikke kullseiling tema i det hele tatt.

Forbilder i lokalmiljøet

49er-seilerne har i hele 2020 hatt tilhold på Fjærholmen hos Tønsberg Seilforening, noe som har gjort at timene i hjemmemiljøet på Ulabrand Seilsenter på Bygdøy er blitt relativt få. Men Pia og Nora har vært der litt. De har blant annet vært trenere ved KNS sommerleire. Der har de fått føle på at de er blitt lagt merke til og at de er blitt forbilder for de yngste seilerne.

– Det har vært fint å være der, og vi har merket at når vi kommer med en såpass stor jolle som 49eren er, så skjønner de unge seilerne hva de kan gjøre i fremtiden om de lærer seg å seile. Det er gøy og inspirerende å være forbilde for barna, så vi håper de blir motiverte ved å se hvor morsomt det kan være å seile en slik båt. Og om noen spør oss om å få bli med ut for å prøve, er det helt konge!

 20191122 132425 MJP
 FORBILDER: Pia og Nora er galde for å kunne være forbilder for unge seilere i likalmiljøet på Ulabrand-senteret til KNS. FOTO: Morten Jensen.

Stolte av det norske miljøengasjementet

Noe annet Pia og Nora er stolte av, er å være en del av det norske seilmiljøets engasjement for naturen og miljøet.

– Det NSF har gjort på dette området, er helt fantastisk. Engasjementet i seil-Norge er utrolig, og vi er veldig stolte over å være en del av det. Det har gjort en stor forskjell.

Arbeidet og engasjementet har bidratt til at de selv også er blitt mer miljøbevisste. Det som de for fem år siden ikke tenkte så mye over, ligger nå langt fremme i bevisstheten. Det å plukke søppel fra sjø og kyst er blitt en naturlig ting, og det å etterlate seg en søppelfri havn, camp eller åsted er blitt en selvfølge. 

De forteller at de fleste seilere de treffer rundt om i verden er opptatt av miljøet, men de opplever likevel det norske engasjementet som ekstra stort. Og det er de stolte av å være en del av.

VM i Polen er målet

For tiden er de to norske seilerne hjemme, men i begynnelsen av februar vil de og båten, som befinner seg i Vilamoura i Portugal, forenes igjen. Planen er at de skal trene der, inntil de i begynnelsen av mars setter kurs for Mallorca. Der skal de seile i hele mars frem mot påskeregattaen samme sted i slutten av måneden. Deretter er planen å reise nordover til Norge og trene i hjemlig farvann. 

Årets store mål er junior-VM i Gdynia i Polen fra 5. til 11. juli.

– Men det å ha planer og mål nå for tiden er jo usikkert, for alt avhenger jo av koronasituasjonen, konkluderer Pia og Nora, som nå i alle fall kan supplere seiltøyet sitt med utstyr fra Helly Hansen.

De øvrige fire kandidatene som måtte se seg knapt slått av Pia og Nora – for avstemningen var svært jevn – var Jeppe Nilsen (KNS), August Hanevik (Stavanger), Nils-Henrik Lind (Bergen) og Ingrid Wiik (Ran). For å komme i betraktning til prisen, må seilerne være mellom 16 og 23 år.