torsdag, 24 juni 2021

Helle Oppedal gjør det skarpt i PWA World Tour

Written by
JUBEL: Helle Oppedal har grunn til å feire etter å ha vunnet den andre finalen og fremvist et høyt fartspotensiale. JUBEL: Helle Oppedal har grunn til å feire etter å ha vunnet den andre finalen og fremvist et høyt fartspotensiale. FOTO: Carter/PWA
Helle Oppedal foilet inn til en overbevisende seier i den andre finalen i brettseilernes gjeveste arrangement, PWA World Tour. Hun er nå nummer tre sammenlagt.

Årets juniorseiler i Norge i 2020, 19 år gamle Helle Oppedal fra Stavanger, stod for en historisk seier i går da hun foilet inn til seier i den andre finalen under Tiberias Israel PWA World Cup. 

– Det er første gang på minst 20 år at en norsk seiler vinner en PWA-finale, sier Øyvind Birkeland i Norsk Brettseilerklubb (NBK).

I dag er Helle klar for en ny finale i grenen Foil downwind slalom som hun seiler i.

 Helle Oppedal leder
LEDER AN: Helle Oppedal leder an i den andre finalen. FOTO: Carter/PWA 

Konkurransene foregår ved at seilerne seiler i innledende heat hvoretter de beste går til en finale. Plasseringen i finalen teller sammenlagt. Og så gjentas denne prosessen – innledningsheat og finale – så mange ganger man rekker inntil arrangementet er over. Tiberias Israel PWA World Cup avsluttes i morgen, 25. juni.

Hittil har man rukket å seile to slike runder. Begge gangene har Helle kommet til finalen. I den første kom Helle på 6. plass. I den andre runden vant Helle både kvalifiseringen og finalen. Hun har også vunnet kvalifiseringen til den tredje finalen, som seiles i dag der hun følgelig er sikret plass. 

Dersom det blir seilt tre finaler, teller alle resultatene sammenlagt, men rekker man også å seile en fjerde eller mer, kan dårligste resultat strykes. Det betyr at med to gode resultater til, kan Helle Oppedals 6. plass strykes, og da stiller hun med gode kort til å kunne gå helt til topps.

– Det blir veldig spennende, men hun har allerede gjort en historisk god prestasjon, sier Øyvind Birkeland.

 

Også Oda Johanne Brødholt fra Norge er med i dameklassen. Hun deltar både i foil og klassen hvor man i stedet for foil, seiler med en finne under brettet.

– Oda Johanne gjør det bra i finne-klassen  og har hatt en 4. plass i én finale. Hun ligger på 6. plass i Slalom Women, som denne klassen heter, forteller Birkeland.

 Oda Johanne Rødholdt
 GJØR DET BRA: En annen som gjør det bra av de norske deltagerne er Oda Johanne Brødholth. FOTO: Carter/PWA

På herresiden har Martin Møller Hovda vært på nippet til å komme til finalen i alle de tre innledningsheatene som har vært. De fire beste går videre, og Martin har tre 5. plasser. Med det ligger han på 21. plass.

– Det er ekstremt høyt nivå i herreklassen der alle de beste i verden er med, kommenterer Øyvind Birkeland. 

I herreklassen er det slik at seilerne selv kan velge om de vil seile med finne eller foil – alt etter hvordan de vurderer bane og forhold – mens jentene seiler i to separate klasser – en med foil og en med finne. Helle Oppedal har kun valgt å seile i klassen med foil.

 Martin Hovda
 PÅ NIPPET: Martin Møller Hovda har vært tett på å kvalifisere seg til finalene. FOTO: Carter/PWA

Lovende i junior-klassen

På en annen kant av verden – nærmere bestemt i Torbole ved Gardasjøen – ble IFCA Junior Youth Slalom Worlds avsluttet i går. IFCA står for International Funboard Class Association. Der var det også en norsk deltager, nemlig Christian Linnerud. Mesterskapet foregikk i ganske lette vindforhold, og Øyvind Birkeland tror forholdene nok var i letteste laget for den ganske storvokste Christian. Likevel plasserte han seg på en respektabe 16. plass av 38 deltagere.

Se direktesendingen fra finalen Helle Oppedal vant:

Media