lørdag, 06 juli 2019

– De neste dagene avgjør alt

Written by
FRISKT: Etter to dager med friske forhold er det ventet litt lettere vind i finaleseilasene. FRISKT: Etter to dager med friske forhold er det ventet litt lettere vind i finaleseilasene. FOTO:Junichi Hirai
Hermann Tomasgaard holder godt følge med toppsjiktet i Laser-VM. – De neste dagene avgjør alt og startene blir viktige, sier han. 

Laser-VM i Japan bød på nok en dag med frisk vind, og Hermann Tomasgaard hadde nok en god dag på regattabanen: 8. plass i den første seilasen og 2. plass i den andre. Og med det holder han godt følge med seilerne i teten. Det er imidlertid svært, svært jevnt og de gode plasseringene hans til tross; etter dagens seilaser har Hermann falt ned fra 4. til 8. plass. Det er imidlertid kun seks poeng opp til ledende Sam Meech fra New Zealand, som etter to seire i dagens seilaser, har overtatt teten.

Kvalifiseringsseilasene er nå ferdige, og fra og med i morgen starter finaleseilasene med Hermann Tomasgaard i gullfeltet.

– Alt blir avgjort de neste tre dagene. I finalen er båtfarten til alle nesten helt lik, så da blir startene enda viktigere enn de har vært til nå.  Planen min er derfor å ta litt større risiko i startene, sier Hermann Tomasgaard om det som ligger foran ham.

En god og en dårlig start

Om dagens seilaser sier han:

– I den første seilasen hadde jeg en litt dårlig start, men jeg var ganske godt med opp mot kryssmerket. Der gjorde jeg imidlertid en taktisk feil som førte til at jeg måtte gå bak en del båter slik at jeg rundet mellom 15 og 20. Deretter var det bare å jobbe alt jeg kunne for å hente inn båter.

Og det klarte han. I mål ble han nummer 8. Hermann har fra før av en 13. plass som sitt dårligste resultat som han kan stryke, så 8. plassen må han derfor ta med seg i sammendraget.

  I seilas nummer to hadde jeg en veldig god start og lå topp 3 hele seilasen, sier han.

Etter to dager med frisk vind, forteller Hermann at kroppen føles sliten, og han ser derfor frem til at det er meldt litt lettere vind i morgen.

Svært jevnt og spennende

Svenske Jesper Stålheim, som ledet før dagens seilaser, presterte to 8. plasser i dag, og ramlet med det helt ned til 10. plass sammenlagt. Ved siden av Sam Meech hadde også britiske Elliot Hanson og Matthew Wearn fra Australia en god dag. Hanson vant begge sine heat, mens Wearn fikk en 1. og 2. plass. Wearn holder nå 2. plassen sammenlagt ett poeng bak Meech, mens franskmannen Jean-Baptiste Bernaz er nummer tre med 15 poeng – ett poeng bak Wearn. Hermann Tomasgaard har 19 poeng.

Resultatlisten røper en utrolig stabilitet blant de beste seilerne, som åpenbart mestrer friske forhold. Man må helt ned på 20. plass for å finne seilere som ikke er helt stabile på ensifrete resultater. Av erfaring vet man imidlertid at lettere forhold gjerne fører til endringer. Da vektes seilernes egenskaper litt annerledes, pluss at det gjerne er lettere å seile seg bort i løyere vind. De av de 20 beste seilerne som klarer å beholde en ensifret stabilitet i de neste dagene, vil trolig være de nærmeste til å bestige pallen. 

Av seilerne rundt Hermann er det kun de tre i teten, Meech, Wearn og Bernaz, samt Elliot Hanson, Jesper Stålheim og tyskeren Philipp Buhl på 11. plass som har en jevnere bruttoserie enn Hermann. Robert Scheidt fra Brasil på 5. plass sammenlagt har for eksempel en 27. plass som  han plutselig må telle med dersom han mislykkes i en seilas. Og slike litt dårlige, strøkne plasseringer er det flere andre  som har – noe som gjør dem mer utsatte enn om Hermann må ta i bruk sin 13. plass om det skulle glippe i en seilas for ham.

Finaleseilasene som starter i morgen blir svært spennende!