mandag, 03 januar 2022

OL-seilere er nominert til Idrettsgallaen

Written by
NOMINERTE: Helene Næss og Marie Rønningen er nominerte i kategorien «Årets lag«. NOMINERTE: Helene Næss og Marie Rønningen er nominerte i kategorien «Årets lag«. FOTO: Morten Jensen
Helene Næss og Marie Rønningen er nominert i kategorien «Årets lag» ved Idrettsgallaen 8. januar.

Av de mange nominerte idrettsutøverne til årets idrettsgalla er det kun to seilere som er kommet igjennom nåløyet. Helene og Marie er nominerte som «Årets lag». Der møter de knallhard konkurranse, for i den samme kategorien er Bodø/Glimt (fotball), Håndballjentene, sandvolleyballandslaget Mol/Sørum og håndballaget Vipers fra Kristiansand.

Med det høye nivået som fins i norsk idrett, er bare det å bli nominert en prestasjon i seg selv. Helene og Marie avsluttet sesongen ved å vinne sølv i VM i 49er FX-klassen, mens de selv karakteriserer OL som en skuffelse. Der ble de «bare» nummer nummer syv.

Idrettsgallaen sendes på NRK 1 lørdag 8. januar. Den foregår i Oslo Spektrum, men uten publikum til stede.

– Det har vært et utrolig år for norske toppidrettsutøvere, og aldri har vi vel opplevd så massive resultater både i sommer- og vinteridrettene. Det jobbes godt i landslagene, og oversikten over de nominerte viser at norske utøvere og trenere har håndtert pandemien på en imponerende måte. Juryens oppgave er å vurdere de største prestasjonene i et prisshow hvor det ikke er idrettens konkurransekriterier som skiller vinnerne. Utfordringen er å sette prestasjoner på tvers av idrettene opp mot hverandre. Dette gir rom for uenighet som ikke kan avgjøres med stoppeklokke eller kuleramme, men er samtidig noe av sjarmen med idrettsgallaens kåringer, sier juryleder og toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Sammen med seg i juryen har han Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Ola By Rise, Kjetil André Aamodt og Knut Holmann. De syv jurymedlemmene har vært samlet til tre omfattende møter.

Selve juryeringen har foregått i fire omganger. Først ble kandidatene diskutert i én og én klasse. Deretter var det åpen poenggivning, hvor alle jurymedlemmene ga poeng til alle kandidatene i hver klasse. Denne poenggivningen dannet grunnlaget for hvem som skulle bli nominert og som gikk til den siste avstemmingen. Deretter var det ny diskusjonsrunde, hvor de nominerte ble drøftet, før arbeidet ble avsluttet med hemmelig avstemning. 

Det betyr at jurymedlemmene selv ikke vet hvem som er vinnere av de ulike klassene, bortsett fra hedersprisen og forbildeprisen.