onsdag, 16 mars 2022

Lørdag er det vårryddedag

Written by
VÅRRYDDEDAG: Lørdag 19. mars arrangerer Hold Norge Rent vårryddedag over hele landet, og NSF og landets seilforeninger er naturlige aktører i kampanjen. VÅRRYDDEDAG: Lørdag 19. mars arrangerer Hold Norge Rent vårryddedag over hele landet, og NSF og landets seilforeninger er naturlige aktører i kampanjen. FOTO: Birger Haftor Nilsen
Lørdag 19. mars er dagen for vårrydding land og strand rundt. Alle seilere og seilforeninger oppfordres til å ta i et tak!

Seilsesongen strå for døren. Det rykker i fortøyningene for stadig flere når sola skinner på presenningen. I løpet av vinteren har det som vanligvis skjer om vinteren skjedd igjen: Nytt marint avfall er blitt skylt inn på strender og svaberg. Det er igjen dags for å brette opp ermene og bøye seg ned for å bidra i den evige kampen.

Først ut i vår kampanje « Hold Havet Rent» er vårryddedagen 19. mars. Lørdag 19. mars oppfordrer nemlig Hold Norge Rent – som NSF er medlem av, alle til å bli med på årets første nasjonale ryddedugnad. NSF og seilforeningene langs hele kysten har vært med på denne aksjonen i en årrekke, og målet med vårryddedagen er å ha en felles ryddedag når søppelet kommer til syne etter snøsmeltingen – og før hekketiden er i gang for fullt.

I seilforbundets strategi- og handlingsplan heter det blant annet:

  • NSF skal engasjere og aktivere seilforeningene i kampanjen «Hold Havet Rent» og tilknyttede kampanjer som strandryddeuken, vårryddedagen og #likefinsomfør.

– NSF har virkelig løftet frem det felles ansvaret som vi har for å ta vare på havet, og vi vil implementere Hold Havet Rent-kampanjen i enda flere av landets seilforeninger, sier Thomas Nilsson, som er ansvarlig for kampanjen i NSF.

Bruk en halvtime for havet

I en årrekke har seilere over hele landet vist at det nytter å rydde marint avfall. Etter at NSF satt i gang Hold Havet Rent-kampanjen, er mange tonn plast blitt fjernet fra strender og svaberg av engasjerte seilere.

– Vi har hatt flere hundre strandryddeaksjoner, og da har seilerne ryddet alt fra 100 kg til ett tonn. I tillegg er det hundrevis av seilere som plukker hver eneste dag uten at det blir registrert noe sted. Dette arbeidet vil vi at fortsetter og økes, sier Nilsson.

Lørdag 19. mars kan alle landets seilere og seilforeninger bidra ved å rydde og samtidig være en del av NSFs kampanje «Halvtimen for havet». Der blir alle oppfordret til å plukke målrettet og effektivt i 30 minutter på stedet der du måtte befinne deg – i nærmiljøet eller ved jobben din.

– En halvtime er ikke mye, men det er utrolig hvor mye plast du kan plukke opp i løpet av en halvtime. Derfor oppfordrer vi alle til å bidra med en halvtime for havet gjennom hele sesongen, sier Nilsson.

– Norges Seilforbund er en veldig verdifull samarbeidspartner for oss som har vært med siden vi startet for 10 år siden og vi setter enormt stor pris på engasjementet NSF viser, sier Lise Keilty Gulbransen, som er daglig leder i Hold Norge Rent.

Både hun og Thomas Nilsson håper at landets seilforeninger legger seg i selen og er klare for vårens store dyst.

Bli med og hold havet rent!

Thomas Nilsson har sammen med seilerkollega Christian Løken tatt en prat med roeren og miljøforkjemperen Martin Helseth i podkasten «Sprøyt». Martin representerte Norge i De olympiske sommerlekene i Tokyo og satser nå for fullt mot Paris i 2024. Men nesten like kjent er han for sitt arbeid mot marin forsøpling. Martin er fridykker og plukker årlig rundt fem tonn søppel opp fra havet. 

La deg engasjere og inspirere! Bli med i den evigvarende ryddedugnaden for havet!