onsdag, 20 april 2022 04:23

Theodor Middelthon seiler for EM-medalje

Written by
PÅ SØLV-PLASS: Theodor ligger foreløpig på 2. plass i U19-EM i ILCA 7. PÅ SØLV-PLASS: Theodor ligger foreløpig på 2. plass i U19-EM i ILCA 7. FOTO: Morten Jensen
Med fire seilaser igjen å seile ligger Theodor Middelthon fra Stavanger på sølv-plassen i U19-EM i ILCA 7. Mesterskapet foregår i Hourtin i Frankrike.

– Det har vært veldig vanskelige forhold, spesielt i starten av mesterskapet. Mange  av seilasene har foregått i lite vind der retningen stadig har skiftet og det har vært store trykkforskjeller på banen, forteller Theodor.

Europamesterskapet ble innledet med seks kvalifiseringsseilaser, hvoretter de 110 seilerne ble inndelt i et gull- og et sølvfinale-felt. I tillegg til Theodor kvalifiserte også Sverre Langaas-Holt fra KNS seg til gull-feltet, mens den plassen så vidt røk for August Hanevik fra Stavanger. Han må avslutte mesterskapet i sølvfeltet sammen med Jens Kaastad-Ørjavik fra Bundefjorden.

Tirsdag 19. april ble de to første av seks finaleseilaser gjennomført, og da var vinden friskere og jevnere.

– Det blåste 18 knop og det er forhold jeg liker meg bedre i, sier Theodor.

Alle de 110-seilerne som deltar, er under 21 år gamle, og de konkurrerer om å bli U21 europamester. I tillegg kåres det en mester og deles ut medaljer til seilerne under 19 år, og det er i denne klassen Theodor Middelthon nå kjemper om en medalje. Foreløpig ligger han på 2. plass etter briten Arthur Farley som har inntatt en klar ledelse. Står Theodor løpet helt til siste seilas, vil han med sølv forbedre bronsemedaljen han vant i det samme mesterskapet i fjor. Totalt i U21-klassen ligger Theodor på 20. plass.

Best i frisk vind

– Mye kan ennå skje i de fire siste seilasene. Man skal ikke gjøre store feil før man raser ned på resultatlisten, så jeg har ikke mistet håpet om å klatre helt til topps.

At det er varslet bra med vind på mesterskapets to siste dager, er med på å gjøre den norske seileren optimistisk. I gårsdagens siste seilas var han best av U19-seilerne, og resultatlisten for enkeltseilasene forteller at de yngste seilerne i feltet, i motsetning til Theodor, sliter litt mer med å henge med når vinden friskner, enn når den er lett.

Theodor Middelthon innledet mesterskapet med en 6. plass i U21-feltet, men røk på en 35. plass i den andre seilasen.

– I den tredje seilasen ødela en «gal» spanjol merkerundingen min. Det tapte jeg veldig mye på og fikk en 40. plass. Etter det gikk det bedre. Jeg klarte å refokusere etter hendelsen, og jeg føler at jeg har god fart i båten blant U19-seilerne.

I de tre seilasene som fulgte deretter kom han inn på 8., 11. og 13. plass, mens det i de to første finalseilasene er blitt en 23. og en 12. plass.

– Nå tar jeg en seilas ad gangen og konsentrerer meg om meg selv og det jeg kan gjøre noe med, sier Theodor.

Leder sølvfeltet

Sverre Langaas-Holt, som også er U19-seiler, ligger på 50. plass totalt og er nummer 14 av de 18 U19-seilerne som kvalifiserte seg for gullfinalen. August Hanevik, som er over 19 år, leder sølv-feltet etter de to første finaleseilasene.

Mesterskapet foregår på innsjøen Lac d’Hourtin Carcans som ligger tre kilometer inn i landet fra Atlanterhav-kysten i Bordeaux. Det betyr at seilerne opplever Atlanterhav-vind, men innsjøseilingen gjør at det er lite sjø selv om det blåser friskt.

To seilaser skal gjennomføres i dag (onsdag) før mesterskapet avsluttes torsdag 21. april med ytterligere to seilaser. Kun en seilas kan strykes. Det er ingen medaljefinale helt til slutt.