onsdag, 17 august 2022 08:10

Endelig kunne Feva-seilerne få NM-medaljer

Written by
PÅ PALLEN IGJEN: Etter syv år med NM-tørke kunne RS Feva-seilerne endelig motta NM-medaljer igjen. PÅ PALLEN IGJEN: Etter syv år med NM-tørke kunne RS Feva-seilerne endelig motta NM-medaljer igjen. FOTO: Risør Seilforening
For første gang siden 2015 kunne det atter deles ut NM-medaljer i RS Feva-klassen. Utfordringen har vært å samle nok seilere over 12 år.

NM-reglene krever at det må starte minst 15 båter i et NM for en tomannsjolle-klasse. Skulle det glippe å samle så mange, kan man likevel får tilgang til NM-medaljer dersom det har deltatt 15 eller flere i to av de tre siste NM-ene. RS Feva-klassen har i de siste årene vært langt unna slike tall, men i år lyktes man å samle 18 lag til NM i Risør. Selv om det fins mange RS Fevaer rundt om i landet og dette er en svært populær rekrutteringsjolle, har utfordringen vært å samle nok seilere over 12 år. Mange av rekruttene i klassen er under barneidrettsreglenes lavalder for å kunne delta i et NM.

Seilerne i de 18 båtene som stilte til start i Risør, fikk prøvd seg under ulike forhold: Det var mye vind og lite vind, det var strøm og seilasene foregikk i et relativt smalt farvann, så det gjaldt å takle lokale vinddreininger og trykkendringer på banen.

En nyskapt duo

Mesterskapet bød på spenning til siste slutt og kun to poeng skilte de tre beste lagene etter hele ti gjennomførte seilaser. Med så mange seilaser kunne de to dårligste strykes, noe som ga utfordrende hoderegning for dem som forsøkte å peke ut vinnerne da den siste seilasen var i havn.

Regnestykket endte med at Philip Østli Andreassen og Elliot Karlsen Jahre kunne klatre øverst på pallen. De to seiler ikke sammen til daglig. Philip kommer fra Drammen, mens Elliot er fra naboforeningen Holmestrand. Laget ble satt sammen da Elliots faste makker ikke kunne delta i mesterskapet og han måtte se seg om etter en erstatter. Og ham fant han i Drammen.

Aleksander Rognaldsen Solheim og Arne Bjerck Hoven hadde tatt turen til Risør helt fra Florø, men turen var ikke forgjeves. De vant mesterskapets siste seilas, og sikret med den seieren 2. plass sammenlagt. For dem var det første gang de seilte en regatta med så mange båter.

Bronsemedaljene fikk Ulrik Strøm fra Fredrikstad og Ole Joss Jacobsen Lepperød fra Tønsberg.

God pressedekning

Norgesmesterskapet i RS Feva er et av årets NM som har fått best pressedekning. Aust-Agder Blad fulgte mesterskapet som sådan og Risørs fremste håp, Hermann Nilsen og Even Solli Voss, spesielt fra dag til dag. De var lenge med i medaljekampen men endte til slutt på 5. plass. Jarlsberg Avis ga de nybakte oppmerksomhet etter mesterskapet, og Firdaposten kalte sine lokale helter for «sølvgutane» da de kom tilbake til hjembyen og ble intervjuet etter hjemkomst.