mandag, 17 oktober 2022 14:39

«Koffer» & co tok kongepokalen

Written by
SEIER: Etter en spennende innspurt kunne til slutt (fra venstre) Sigurd og Børre Hekk Paulsen, Christen Horn Johannessen og Kristoffer Spone slippe jubelen løs. SEIER: Etter en spennende innspurt kunne til slutt (fra venstre) Sigurd og Børre Hekk Paulsen, Christen Horn Johannessen og Kristoffer Spone slippe jubelen løs. FOTO: Morten Jensen
Kristoffer «Koffer» Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen fra KNS vant Mesternes Mesterskap og hele kongepokalen.

– Det var om å gjøre for oss å forsøke å vinne den første seilasen i finalen. Det å vinne den, gjør at du automatisk får et grep på konkurrentene fra første stund, sier årets vinner av Mesternes Mesterskap, Kristoffer Spone.

Og det gjorde laget hans på en overbevisende måte. De vant første seilas. Og da de fulgte opp med en 4. plass i andre seilas, samtidig som det glapp litt for de to lagene som kom på 2. og 3. plass i den første seilasen: Peder Jahre fra Tønsberg (6. plass) og Anders Pedersen fra Drøbaksund (8. plass), hadde Koffer & co fått en tre poengs ledelse på Peder Jahre og Eivind Melleby (KNS). MJP 20221015 8256 x 55047 775LE START: Etter en solid start ved «pin end» av startlinjen, seilte Kristoffer Spone og laget hans inn til en sikker seier i første seilas. FOTO: Morten Jensen.

En spennede sluttspurt

Eivind og familielaget hans bestående av kone Karianne, sønn Sigurd og nevø Jacob Undrum, vant seilas nummer to overbevisende. De seilte også i front i den tredje og avgjørende seilasen, og hadde Kristoffer Spone rett bak seg. Det Eivind og laget hans imidlertid ikke visste mens seilasen pågikk, var at de hadde blitt tatt for tjuvstart. 

Det visste heller ikke brorparten av alle som fulgte regattaen – og det var noe mange av konkurrentene fra innledningsseilasene gjorde i det som kunne flyte av tilgjengelige RIB-er. Alle som fulgte seilerne de siste metrene inn mot mål, fikk derfor en demonstrasjon av at utsagnet om at «det er ikke over før det er over», i høyeste grad gjelder i seiling.

For uvitende om at de var disket, bremset Eivind Melleby opp båten sin rett før mål. Planen hans var å holde igjen Koffer & co, slik at minst to av båtene som kom rett bak, skulle smette forbi Koffer og komme mellom ham og Koffer i mål.. Derved ville han kunne få de nødvendige båtene mellom seg og Koffer, noe som ville ha ført til seier og kongepokal for Eivind og laget hans.. Planen lyktes nesten, men Eivind var altså allerede disket for å ha vært litt for tidlig ute i starten.MJP 20221015 8256 x 55047 145KUNNE VÆRT SKJEBNESVANGERT: Dette kunne ha vært et avgjørende øyeblikk, hadde ikke Eivind Melleby allerede vært disket for tjuvstart. Helt bortest med Yngling-klassens Y på ryggen er Eivind Melleby. De har allerede gått i mål på 2. plass. Ragna Agerup med rosa hatt, kom i mål som nummer 3, og også båt nummer 5 smetter inn i mål før Koffer & co i båt nummer 10. De er blitt bremset såpass opp at båtene bak fosser i mål med større fart. FOTO: Morten Jensen

– Vi visste at Eivind ville komme til å finne på noe rett før mål, og det vi for all del ville unngå, var å komme til lo for ham, slik at han kunne loffe oss dit han ville, sier Kristoffer Spone, som etter en smule forvirring straks etter målgang endelig kunne slippe seiersbrølet løs da de fikk vite at Eivind hadde tjuvstartet.

Erfaring veier tungt

De taktiske grepene og den avsluttende duellen mellom de to ringrevene Kristoffer og Eivind var symptomatiske for hva som år etter år har vist seg å være en viktig ingrediens i den miksen som utgjør en komplett seiler og som er hva som må til for å lykkes i Mesternes Mesterskap. De ti lagene som til slutt nådde finalen, var alle stinne av erfaring og rutine. Landets mange unge og lovende seilere kom også denne gangen til kort mot de garvete seilerne når det dro seg til.

Kristoffer Spone og laget hans representerte Express-klassen, men det er først og fremst Melges-seilere de i hovedsak er. Melges-seilere er også lagene som kom på plassene bak vinnerlagt. Fjorårets vinnere, anført av Morten Helgesen, ble nummer to, mens Peder Jahre, Melges-klassens mestvinnende seiler, kom på 3. plass.

– Mesternes Mesterskap ble en super gjennomkjøring før vi reiser til Genova for å seile EM i Melges 24, sier Kristoffer Spone. 

Dit reiser også laget til Morten Helgesen, men da med Peder Nergaard som skipper. Mestersjkapet begynner 22. oktober.

Hele 36 lag stilte til dyst i årets Mesternes Mesterskap i Åsgårdstrand. Værforholdene var med arrangørene, for mens det regnet om nettene var det strålende sol og brukelig med vind om dagen mens seilasene pågikk. Det gjorde at alle de tilreisende seilerne fikk seilt mye selv.  Kun noen timer vindstille gjorde sitt til at man ikke klarte å fullføre hele den 7. flighten i innledningen. Dermed måtte man frem med kalkulatoren for å gi de lagene som ikke fikk seilt den siste flighten, en gjennomsnittsplassering basert på de seks foregående flightene.

Komplette resultater