onsdag, 14 desember 2022 13:15

Jubileumsbok om Jan Herman Linge

Written by
BOK OM JAN HERMAN LINGE: Mikkel Thommessen og Birger Kullmann har skrevet om den kjente, norske konstruktøren. BOK OM JAN HERMAN LINGE: Mikkel Thommessen og Birger Kullmann har skrevet om den kjente, norske konstruktøren. FOTO: Morten Jensen
I år ville konstruktøren av de tidligere OL-båtene Soling og Yngling ha fylt 100 år. I den anledning er det gitt ut bøker om Jan Herman Linge.

Etter en tid i dødvannet da de to båttypene opphørte som olympiske klasser, er det atter blitt blitt liv i Soling- og Yngling-klassen her i Norge. I de siste årene har begge klasser kunnet kåre sine norgesmestre, mens det i tiåret tidligere kun var sporadiske NM i Yngling-klassen. Soling-klassen lå brakk fra 2010 til 2020. Årets NM var det imidlertid stor oppmerksomhet rundt – all den stund mesterskapet markerte at det i år var 100 år siden Jan Herman Linge ble født.

Les: Bronse-Solingen tok gull i NM

Og i den anledning har Mikkel Thommessen og Birger Kullmann skrevet en bok om Linge, som må betegnes som en av Norges fremste konstruktører gjennom tidene. Før hans tid var det tre store konstruktører som hevet seg hakket over egentlig ganske mange norske konstruktører som har sitt navn knyttet til kjente båter. De tre store var Colin Archer, Johan Anker og Bjarne Aas. Jan Herman Linge må sies å ha blitt den fjerde i denne rekken.

Et innholdsrikt liv

Og som de øvrige tre konstruktørene, har også Linge hatt et spennende og innholdsrikt liv ved siden av konstruktør-gjerningen. Han er sønn av Martin Linge, som motstandsgruppen Linge-kompaniet under andre verdenskrig fikk sitt navn etter. Jan Herman ble selv tatt til fange av tyskerne og fraktet til Tyskland helt på tampen av krigen, men han klarte å rømme fra fangenskapet da hele det tyske riket var i ferd med å rakne. Historien om Linge handler også om to ekteskap som gikk i oppløsning og et langt samliv med livsledsagersken Tuva, og den handler om rettssaker om opphavsrett og åndsverkslov og om eierskap til sine egne konstruksjoner.

Mange kjente konstruksjoner

Mikkel Thommessen forteller i boken om Jan Herman Linges liv og virke, mens Birger Kullmann, som jo selv er båtkonstruktør, gjennomgår alle hans konstruksjoner fra et teknisk perspektiv og forklarer hva som ligger i linjene som Linge ga båtene sine. Mange av båtene – både med og uten seil – har navn mange vil dra kjensel på – og ikke alle ender på –ling, som ble Linges gjenkjennende varemerke. Men blant konstruksjonene er det også flere one off-båter og ikke minst motortorpedobåt-klassen Nasty, som Linge er blitt kjent for.

Jan Herman Linge var en sentral person i det norske – og etter hvert også det internasjonale – seilmiljøet fra begynnelsen av 1950-tallet og frem til sin død i 2007. Han var også selv med i regattaer, men det var først og fremst i sin skapende virksomhet han markerte seg. I 2002 ble han tildelt det internasjonale seilforbundet, World Sailings, fremste utmerkelse, Beppe Croce-trofeet, for sin betydning for seilsporten.  Tildelingen fant sted i hjemmet hans, Munkesletten i Asker, og trofeet ble overrakt ham av kong Harald.

Boken, «Jan Herman Linge – livet og båtene», er på vel 230 sider og utgitt på Pax Forlag. Antagelig vil den være å finne under juletreet i mange seilerhjem.

Jan Herman Linge er også blitt biografert i en annen bok i anledning 100-årsdagen. Jørgen Sommerfeldt-Colberg har skrevet boken «Båtkunstneren, som er utgitt på Kolofon Forlag.